28.09.2006. / 13:28

Autor: Ana Kirin

KOSOVO

Na Kosovu očekuju provokacije iz Srbije

Kosovski premijer Agim Čeku u srijedu navečer je izjavio kako ima indicija da Srbija i "njezini suradnici koji djeluju na Kosovu", u razdoblju definiranja statusa, mogu pokušati destabilizirati Kosovo

Nakon sastanka s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Joachimom Rueckerom i zapovjednikom KFOR-a, generalom Rolandom Katherom, kosovski premijer Agim Čeku u srijedu navečer je izjavio kako ima indicija da Srbija i "njezini suradnici koji djeluju na Kosovu", u razdoblju definiranja statusa, mogu pokušati destabilizirati Kosovo. Prema pisanju kosovskih medija, trojica sugovornika ocijenili su da je stanje na Kosovu mirno, ali da je u narednom razdoblju, tijekom procesa konačnog definiranja statusa Kosova, moguće izazivanje napetosti.

"Finalna faza definiranja statusa nosi moguće opasnosti, može doći do provokacija, u prvom redu iz Srbije, od protivnika neovisnosti i uspjeha na Kosovu. Te provokacije mogu biti verbalne, ali i konkretne", rekao je Čeku. Najvažnije je, istaknuo je Čeku, "da građani nikako ne budu žrtve tih provokacija i da sačuvaju mir i podrže političko vodstvo i mirovne snage na Kosovu."

Mediji prenose i izjavu generala Kathera koji je rekao da je KFOR spreman djelovati u slučaju nasilja i da je njegov zadatak da na Kosovu osigurati mir za sve njegove građane. Civilni upravitelj UN-a Joachim Ruecker istaknuo je kako treba postojati plan djelovanja u slučaju mogućih opasnosti.

Podsjetimo, prije otprilike mjesec dana premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je kako "Srbijanska vlada neće prihvatiti da se na teritoriju Srbije radi nova neovisna država koja će obuhvatiti 15 posto njezina teritorija". Srbijanski predsjednik Boris Tadić, izjavio je također da će Srbija braniti Kosovo svim pravnim sredstvima.

U međuvremenu, hrvatski ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelići i predstavnik UNMIK-a Paul Acda u četvrtak će potpisati Privremeni ugovor o slobodnoj trgovini između hrvatske Vlade i Misije UN-a na Kosovu. Parafirat će ga kosovski ministar trgovine i industrije Bujar Dugolli. Riječ je o privremenom ugovoru koji je slijed tijeka liberalizacije trgovine s Kosovom, budući da to pitanje nije regulirano Ugovorom o slobodnoj trgovini sa Srbijom i Crnom Gorom. Istodobno postoji interes gospodarstvenika s obje strane da se omogući jednostavnije poslovanje.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika