29.09.2006. / 12:44

Autor: Marin Medić

SUĐENJE

Mateković: kriv sam

Prvooptuženi za otmicu maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca 2004. Ivan Ico Mateković priznao je na zagrebačkom Županijskom sudu krivnju za to nedjelo.Hrvoje Petrač ostala četvorica optuženika izjasnila su se da nisu krivi.

Prvooptuženi za otmicu maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca 2004. Ivan Ico Mateković priznao je na zagrebačkom Županijskom sudu krivnju za to nedjelo. Hrvoje Petrač i ostala četvorica optuženika izjasnila su se da nisu krivi.

Ponovljeno suđenje za otmicu Zagorčeva sina počelo je u novouređenoj Velikoj dvorani zagrebačkog Županijskog suda čitanjem USKOK-ove optužnice, nakon čega je prvooptuženi Ivan Mateković priznao krivnju za otmicu, ali ne i za osnivanje i organiziranje kriminalne skupine koja je planirala otmice djece još nekih bogatih građana. U nešto izmijenjenoj optužnici Hrvoja Petrača se tereti da je znao za tu skupinu te organizirao prvooptuženog da otme sina svojeg dugogodišnjeg prijatelja Vladimira Zagorca. Petrač, koji je kao i ostali optuženici uveden u sudnicu s lisicama na rukama, porekao je krivnju za otmicu, a isto je učinio i brat prvooptuženog Libero Mateković.

Trojica optuženih da su bili članovi Matekovićeve skupine i sudjelovali u planiranju otmica, Marinko Gošuljević, Siniša Ježoovita, Stevo Smrček također tvrde da nisu krivi. Skupini ponovno sudi isto vijeće, pod predsjedanjem Ivana Tudurića, koje ih je na prvom suđenju sve proglasilo krivima i osudilo na zatvorske kazne. No, budući da se braći Mateković i Hrvoju Petraču sudilo u odsutnosti jer su bili u bijegu, Vrhovni sud je odlučio da im se ponovi postupak.

Zagorčev sin otet je 23. veljače 2004. ispred obiteljske kuće na Pantovčaku, a otmičari su ga pustili četiri dana kasnije, nakon što je njegov otac platio 750 tisuća eura, odnosno polovicu tražene otkupnine. Novac do danas nije pronađen.

Vezane vijesti

Petrač se vraća u zatvor?

Petrač se vraća u zatvor?

Sudac izvršenja kazni zagrebačkoga Županijskog suda u četvrtak će odlučiti hoće li Hrvoje Petrač zbog kršenja uvjetnog otpusta, odnosno neodobrenih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika