29.09.2006. / 15:27

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA - SAD

Sanader najavio teme razgovora s Bushem

Na pitanje jesu li odnosi sa SAD-om do sada bili ponešto zapostavljeni zbog hrvatske usmjerenosti prema članstvu EU, neodlaska hrvatskih vojnika u Irak i nepotpisivanje sporazuma o neizručenju američkih državljana Haškom tribunalu, Sanader je odgovorio da nije točno da je Hrvatska nauštrb odnosa sa SAD-om pregovarala s EU

Premijer Ivo Sanader, koji u listopadu odlazi u posjet SAD-u, rekao je da je to "prigoda da izravno razmotrimo stanje bilateralnih odnosa, jer želimo dobre prijateljske i partnerske odnose sa SAD-om i dobijemo još jaču potporu za hrvatske vanjskopolitičke ciljeve - učvršćivanje međunarodnog položaja Republike Hrvatske i ulazak u Europsku uniju i NATO". Na dnevnom redu sastanaka s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushem i njegovim ministrima bit će i treći skup tema, a to je susjedstvo, jugoistočna Europa i Balkan, u kojem još nisu riješena sva politička pitanja. "Hrvatska želi igrati aktivnu ulogu i pridonijeti iznalaženju rješenja, odnosno naporima međunarodne zajednice u postizanju trajne političke stabilnosti, a za što je i Hrvatska zainteresirana zbog svojih granica. U tom smislu SAD zajedno s Europskom unijom imaju ključnu ulogu", istaknuo je premijer Sanader.

Na pitanje jesu li odnosi sa SAD-om do sada bili ponešto zapostavljeni zbog hrvatske usmjerenosti prema članstvu EU, neodlaska hrvatskih vojnika u Irak i nepotpisivanje sporazuma o neizručenju američkih državljana Haškom tribunalu, Sanader je odgovorio da nije točno da je Hrvatska nauštrb odnosa sa SAD-om pregovarala s EU. "Hrvatska se opredijelila za euroatlantske integracije koje podrazumijevaju i EU i NATO te se uvijek zauzimala za transatlantsko partnerstvo Europe i SAD-a. Odnosi sa SAD-om su u stalnom usponu, no jasno je da fokus zanimanja aktualne američke administracije nije u ovom dijelu Europe, nego na Bliskom istoku, Iraku, Afganistanu i borbi protiv međunarodnog terorizma", rekao je premijer.

"Prošla su vremena intervencije i uspostave mira u BiH , na Kosovu i Srbiji, iako osobno smatram da bi (SAD) zajedno s EU trebali do kraja biti angažirani dok se ne uspostavi trajna politička stabilnosti i ne riješe otvorena pitanje", drži Sanader. Dodao je da je Hrvatska iznijela svoja stajališta te da će javnost izvijestiti i o drugim temama o kojima se eventualno bude razgovaralo u okviru posjeta SAD-u.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika