29.09.2006. / 18:43

Autor: Ana Kirin

HAAG

Carla Del Ponte protiv Hrvatske kao prijatelja Suda

"Sada se hrvatska Vlada pokušava uključiti kao amicus curiae u predmete pred ICTY-jem kako bi osporila tvrdnje iz optužnice koju su potvrdili suci ICTY-ja, s ciljem utvrđivanja povijesne i političke istine... Protivit ću se koliko god mogu toj inicijativi", rekla je Carla Del Ponte

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte najavila je u petak u Finskoj da će se usprotiviti zahtjevu Hrvatske da joj se odobri status prijatelja Suda u predmetima "Gotovina", "Čermak i Markač" te "Prlić i ostali" ocjenjujući da bi to utjecalo na neovisnost sudskog procesa i da se radi o pokušaju iskrivljavanja činjenica. "Suočavamo se sa situacijama u kojima su vlade i parlamenti svojim političkim deklaracijama pokušali promijeniti ili reinterpretirati povijest i iskriviti činjenice dobro poznate svim razumnim promatračima. Na primjer, sada se hrvatska Vlada pokušava uključiti kao amicus curiae u predmete pred ICTY-jem kako bi osporila tvrdnje iz optužnice koju su potvrdili suci ICTY-ja, s ciljem utvrđivanja povijesne i političke istine... Protivit ću se koliko god mogu toj inicijativi', rekla je Carla Del Ponte. Bio je to dio njenog govora na međunarodnom seminaru o postizanju pravde kojeg je u Helsinkiju organiziralo finsko predsjedništvo Europske unije.

Nakon što je premijer Ivo Sanader najavio da će Hrvatska u predmetima "Gotovina", "Čermak i Markač" te "Prlić i ostali", tražiti status prijatelja suda (amicus ciriae) jer se ne može suglasiti niti može prihvatiti kvalifikacije haškog tužiteljstva iz optužnica koje govore o zločinima počinjenim u Hrvatskoj i BiH u okviru "udruženog zločinačkog pothvata" u kojem je sudjelovao državni i vojni vrh RH, Hrvatska je prije 10 dana uputila pisma kojima traži da joj ICTY odobri podnošenje takvog zahtjeva. O hrvatskom zahtjevu odlučivat će sudska vijeća nadležna za te predmete.

"Sudski procesi moraju ostati izvan dosega politike i miješanja vlada", kazala je Del Ponte, napominjući da je neovisnost sudskih procesa posebno važna u kontekstu kompleksnih događaja kao što je to sukob na području bivše Jugoslavije.


Vezane vijesti

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom pozvala je žalbeno vijeće da ne uzme u obzir nove argumente koje je na žalbenoj raspravi održanoj u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika