30.09.2006. / 11:10

Autor: Ana Kirin

BJELORUSIJA

Lukašenko prijeti prekidom savezništva s Rusijom

Ruski plinski koncern Gazprom zaprijetio je učetvorostručavanjem cijena plina za Bjelorusiju ukoliko mu Minsk ne prepusti kontrolu nad svojom mrežom plinovoda, što Bjeloruske vlasti odbijaju, kao i mogućnost da Bjelorusija postane dijelom Rusije

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko zaprijetio je u petak prekidom svih veza s Rusijom ako ona višestruko poveća cijene plina, kao što je najavila. Bjelorusiju je inače Zapad izolirao zbog nepoštivanja ljudskih prava, a gotovo jedinog saveznika ima u Rusiji. No, unatoč službenim izjavama o "bratskoj ljubavi između dva slavenska naroda", ruski plinski koncern Gazprom je zaprijetio učetvorostručavanjem cijena plina za Bjelorusiju sljedeće godine ukoliko mu Minsk ne prepusti kontrolu nad svojom mrežom plinovoda. Bjeloruske vlasti to odbijaju, kao i mogućnost da Bjelorusija postane dijelom Rusije, što je Lukašenko ponovno naglasio u petak, tijekom konferencije za novinare koja je trajala četiri i pol sata.

"Onog časa kad bi Bjelorusija postala dijelom Rusije, ovdje bi postalo gore nego u Čečeniji", rekao je Lukašenko. "Ovamo će početi dolaziti ljudi iz Gruzije, Rusije, Ukrajine, Poljske i baltičkih zemalja, koji su već danas spremni doći s oružjem", ustvrdio je bjeloruski predsjednik. Moskva i Minsk su 1996. potpisali sporazum o ujedinjenju koji je predviđao bliske gospodarske i vojne veze dviju zemalja, ali ne i ujedinjenje u jednu državu. Rusija je u međuvremenu, umorna od subvencioniranja bjeloruskog gospodarstva jeftinim plinom, u međuvremenu više puta predlagala pripojenje Bjelorusije. No Lukašenko se tome svaki put žestoko usprotivio. "Čak ni Staljin nije išao tako daleko... Ja ne želim biti prvi i zadnji predsjednik Bjelorusije", rekao je. Povećanje cijene sa 47 američkih dolara (oko 260 kuna) za tisuću kubičnih metara ruskog prirodnog plina na oko 200 dolara (gotovo 1.200 kuna) značilo bi, rekao je Lukašenko, prekid svih veza, osobito u gospodarstvu. "Mi ćemo preživjeti, ali vi ćete izgubiti zadnjeg saveznika. Jednostavno ćete izgubiti obraz", poručio je bjeloruski predsjednik Rusima.

Lukašenko, čija zemlja i njezinih 10 milijuna stanovnika graniči s novim članicama NATO-a Poljskom, Litvom i Latvijom, kaže da Bjelorusija štiti zapad Rusije od nadirućeg Sjevernoatlantskog saveza. Uz to, bjeloruski dužnosnici već dugo opravdavaju nisku cijenu ruskog plina činjenicom da Bjelorusija jamči stabilnu i neprekinutu opskrbu Europe ruskim plinom preko svojeg teritorija. Gazprom godišnje prodaje oko 22 milijardi kubnih metara plina Bjelorusiji, a preko njezinog teritorija prebaci još 30 milijardi, najviše do Njemačke i Poljske.



Vezane vijesti

SP u hokeju: Favoriti bez greške

SP u hokeju: Favoriti bez greške

U utorak su na hokejaškom Svjetskom prvenstvu odigrana četiri susreta u kojima su favoriti upisivali sigurne bodove protiv objektivno slabijih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika