01.10.2006. / 17:34

Autor: Marin Medić

VOJNI UDAR

Tajland dobio premijera

Nova će se vlada usredotočiti na „sreću naroda“ prije nego krenu s razvojem ekonomije, rekao je novinarima. Prisegu je položio pred vođom vojnog udara, generalom Sondhi Boonyaaratkalinom.

Umirovljeni general Surayud Chulanont je prisegao na dužnost premijera u kratkoj ceremoniji u glavnome gradu Tajlanda, Bangkoku. Njegova će se vlada usredotočiti na "sreću naroda“ prije nego krenu s razvojem ekonomije, rekao je novinarima. Prisegu je položio pred vođom vojnog udara, generalom Sondhi Boonyaaratkalinom.

Vojska je u javnost dala i kratkotrajni ustav pod kojim će oni, zajedno s novim premijerom ostati na vlasti do izbora, koji su najavljeni za listopad 2007. godine. Vojska je preuzela vlast u mirnome puču 19. rujna, izbacivši s vlasti premijera Thaksina Shinawatru.

Ceremonija kojom je general Surayud postao novi tajlandski premijer je održana samo nekoliko sati nakon što je objavljeno da će baš on voditi novu vladu.

"Kralj ga je odabrao da vlada zemljom do sada na dalje,“ rekao je vođa puča, general Sondhi za vrijeme ceremonije. Premijer Surayud je u prošlosti kritizirao vojnu umiješanost u politiku, iako je i sam umirovljeni general. No, sada je rekao reporterima da je morao prihvatiti posao jer je "bilo prijeko potrebno hitno riješiti probleme koje zemlja ima.“

Rekao je da mu je prvi zadatak prekinuti političke podijele u zemlji i završiti islamsku pobunu na jugu zemlje. "Ova će dva problema biti na samom vrhu mojih prioriteta,“ rekao je. "Uložiti ću sav napor u rješavanje ta dva problema unutar jedne godine.“

Najavio je da će vlada biti izabrana unutar tjedan dana.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika