02.10.2006. / 09:17

Autor: Ana Kirin

BiH

Svađe zbog nepotpunih rezultata izbora

Kandidat HDZ BiH Ivo Miro Jović, koji je prema nepotpunim rezultatima izbora, prije prebrojavanja glasova iz Sarajeva i Tuzle, bio u neznatnoj prednosti pred kandidatom SDP-a BiH Željkom Komšićem, izjavio da će njegova stranka poduzeti aktivnosti da Komšić ne postane hrvatski član Predsjedništva BiH

U izbornoj utrci za članove Predsjedništva BiH vode Ivo Miro Jović - kandidat Hrvatske demokratske zajednice BiH, zatim Haris Silajdžić iz Stranke za BiH te Nebojša Radmanović iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata. Silajdžić i Radmanović definitivno su pobijedili u utrci za bošnjačkog odnosno srpskog člana Predsjedništva, a utrka za hrvatskog člana još je uvijek neizvjesna. Naime, Jović vodi s minimalnom prednošću ispred kandidata SDP-a Željka Komšića. Aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić priznao je poraz. Još se čekaju rezultati iz Sarajeva i Tuzle koji bi, prema prognozama, mnogi izmijeniti konačan rezultat.

"Kandidat Socijaldemokratske partije Bosne i hercegovine (SDP) Željko Komšić sigurno je novi član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda", izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu u ranim jutarnjim satima na postizbornoj konferenciji za novinare predsjednik te stranke Zlatko Lagumdžija. Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo na temelju preliminarnih rezultata glasovanja objavilo kako kandidat Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Ivo Miro Jović ima prednost od 0,4 posto ispred Komšića, Lagumdžija je kazao kako u SDP-u imaju pouzdane podatke koji govore o Komšićevoj pobjedi. Sam Komšić je pojasnio kako su podaci Središnjeg izbornog povjerenstva temeljeni na nepotpunim informacijama jer nisu uzeti u obzir rezultati iz velikih sredina kakve su Sarajevska i Tuzlanska županija u kojima postoji značajno i stabilno SDP-ovo biračko tijelo. Komentirajući prigovore iz stranaka s hrvatskim predznakom kako on ne može predstavljati hrvatski narod u BiH jer za to nema legitimitet, SDP-ov dužnosnik je kazao kako su to potpuno neutemeljeni prigovori jer su za njega glasovali i Hrvati.

Tako je u ponedjeljak rano ujutro kandidat HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović, koji je prema nepotpunim rezultatima izbora objavljenima u ponoć bio u neznatnoj prednosti pred kandidatom SDP-a BiH Željkom Komšićem, izjavio da Komšić neće moći biti hrvatski član Predsjedništva BiH jer ga nije biralo hrvatsko biračko tijelo. "Ivo Miro Jović će biti hrvatski član Predsjedništva BiH ili u protivnom tog Predsjedništva neće biti", izjavio je Jović nakon objavljivanja nepotpunih rezultata za članove Predsjedništva BiH. Naglasio je kako će njegova stranka poduzeti aktivnosti da Komšić ne postane hrvatski član Predsjedništva BiH. I kandidat HDZ 1990. za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Božo Ljubić, koji je prema nepotpunim rezultatima glasovanja na trećem mjestu iza Jovića i Komšića, izjavio je kako su Komšićevi glasovi većinom iz bošnjačkog biračkog tijela.






Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika