02.10.2006. / 12:01

Autor: Ana Kirin

GRUZIJA

U ponedjeljak predaja ruskih špijuna

U nedjelju je ruski predsjednik Vladimir Putin sazvao hitnu sjednicu svojih šefova sigurnosti zbog špijunskog spora s Gruzijom i rekao im da Tbilisi pokušava isprovocirati Rusiju pod zaštitom Zapada

Gruzija će u ponedjeljak Organizaciji za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE) predati četvorici ruskih časnika osumnjičenih za špijunažu. To bi se trebalo dogoditi nakon sastanka gruzijskog predsjednika Mikhail Saakashvili s belgijskim ministrom vanjskih poslova Karelom De Guchtom, koji trenutno predsjedava OSCE-om.

U nedjelju je ruski predsjednik Vladimir Putin sazvao hitnu sjednicu svojih šefova sigurnosti zbog špijunskog spora s Gruzijom i rekao im da Tbilisi pokušava isprovocirati Rusiju pod zaštitom Zapada. Kazao je da gruzijsko vodstvo vodi anti-rusku politiku i da "misli kako se pod zaštitom svojih stranih sponzora može osjećati lagodno i sigurno". Iako nije imenom naveo predsjednika Mihaila Saakašvilija, očito je mislio na prozapadnu politiku koju gruzijski predsjednik vodi otkad je došao na vlast 2003. godine u "revoluciji ruža". Putin je uhićenje ruskih časnika i podizanje optužnice protiv njih za špijunažu nazvao "znakom političkog nasljeđa Lavrentija Pavloviča Berije". Berija, koji je bio Gruzijac kao i Staljin, bio je na čelu NKVD-a koja je provodila velike progone i čistke sovjetskih građana. Putin je također u nedjelju ruskom ministarstvu obrane zapovijedio da nastavi s povlačenjem postrojbi iz Gruzije kako je ranije planirano, unatoč prošlotjednom uhićenju ruskih časnika u toj zemlji.

Gruzijski ministar vanjskih poslova Gela Bezuašvili u nedjelju je rekao kako Gruzija očekuje da će Rusija ispoštovati sporazum o povlačenju. On je optužio Moskvu da nastoji kazniti Gruziju zbog njezina neovisnog puta. Bezuašvili je ponovio kako Gruzija želi da Rusija okonča svoj angažman u otcijepljenim pokrajinama Abhazija i Južna Osetija.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika