03.10.2006. / 08:05

Autor: Marin Medić

SAD

Demokracija je u Americi gotova?

Naše glasove broje strojevi koji su poslovna tajna. Način na koji rade je poslovna tajna, software kojim broje glasove je poslovna tajna...partijske tvrtke broje glasove i odlučuju o pobjedniku, bez ikakvog sustava kontrole."

Dolazeći američki izbori su već potaknuli kontroverzu – ovaj su puta u pitanju elektronički strojevi za glasanje, koji eliminiraju bili kakav "papirnati trag“ kojim bi se moglo dokazati tko je za koga glasao. Naime, tvrtke koje proizvode te strojeve tvrde da je software koji se koristi za brojanje glasove poslovna tajna, te da ne smije biti dostupan javnosti. Agencije za zaštitu demokracije i pravnog poretka upozoravaju da to može uništiti demokratska načela izbora.

"Naše glasove broje strojevi koji su poslovna tajna. Način na koji rade je poslovna tajna, software kojim broje glasove je poslovna tajna. Drugim riječima: partijske tvrtke broje glasove i odlučuju o pobjedniku, bez ikakvog sustava kontrole. Ako se nešto ne promjeni: demokracija je gotova,“ izjavio je predstavnik jedne od nevladinih organizacija

Problematične su pogotovo male glasačke jedinice, koje nemaju dovoljno sredstava za provoditi nadzor nad elektroničkim sustavima. S približavanjem izbora u Americi – ovaj je problem su sve većem fokusu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika