03.10.2006. / 15:00

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Ustavni sud odbio tužbe Norca i Oreškovića

Norac i Orešković tražili su od Ustavnog suda ukidanje presude Vrhovnog suda, kojom je potvrđena presuda riječkog Županijskog suda iz ožujka 2003. te ponavljanje suđenja, tvrdeći da se obje presude temelje na nezakonitom dokazu

Ustavni sud Republike Hrvatske odbio je ustavne tužbe Mirka Norca i Tihomira Oreškovića na pravomoćnu presudu kojom su osuđeni na 12 odnosno 15 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Gospiću 1991. godine. Norac i Orešković tražili su od Ustavnog suda ukidanje presude Vrhovnog suda, kojom je potvrđena presuda riječkog Županijskog suda iz ožujka 2003. te ponavljanje suđenja. Tvrde da se obje presude temelje na nezakonitom dokazu, odnosno nevjerodostojnom audiozapisu razgovora između dvojice svjedoka.

Radi se o razgovoru iz studenoga 1991. godine tadašnjeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova Smiljana Reljića i načelnika gospićke Policijske uprave Ivana Dasovića o nestancima i likvidacijama civila u Gospiću. Riječki je sud presudu za ratni zločin, među ostalim, temeljio i na toj kaseti, čiju su vjerodostojnost iskazima potvrdili svjedoci i nalazi vještaka. Taj prvostupanjski sud je u rujnu 2002. odbio prijedlog obrane da se ta kaseta kao nezakonit dokaz izdvoji iz spisa, a to je rješenje mjesec i pol kasnije potvrdio i Vrhovni sud. Na te se odluke prvostupanjskog i drugostupanjskog suda poziva i Ustavni sud, koji je, ustvrdivši da Norac i Orešković u ustavnim tužbama nisu iznijeli nove ili drukčije razloge kojima bi potkrijepili tvrdnje o kaseti kao nezakonitom dokazu, na sjednici 21. rujna ove godine odbio ustavne tužbe, a odluke o tome objavljene su internetskim stranicama Suda.

Tihomir Orešković je, pored osporavanja snimke, u ustavnoj tužbi naveo i da je bio civilna osoba koja nije imala ovlasti bilo kome što zapovijedati, pa tako ni likvidacije civila u Gospiću, zbog čega tvrdi da je sudski postupak protiv njega bio "osmišljen i montiran". U pravomoćnoj presudi stoji da su 17. listopada 1991. Orešković, tadašnji šef Operativnog stožera u Gospiću i Norac, zapovjednik 118. gospićke brigade, okupljenima na tzv. smrtonosnom sastanku u gospićkom Operativnom štabu naredili likvidaciju civila srpske i hrvatske nacionalnosti iz Gospića, Karlobaga i šire okolice, koji su dan poslije i ubijeni na Lipovoj Glavici pokraj Gospića. Utvrđeno je i da je Orešković bio zapovjednik Vojne policije te da je upravo on vojnicima naredio da bezrazložno uhite civile koji su zatim i ubijeni.

Vezane vijesti

Norac, Petrač i Sulić na slobodi

Norac, Petrač i Sulić na slobodi

Mirko Norac, Hrvoje Petrač i Leon Sulić izašli su rano jutros na slobodu iz Kaznionice u Popovači, kao što je bilo ranije najavljeno od njihovih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika