03.10.2006. / 18:33

Autor: Ana Kirin

ZNANOST

Patentirano otkriće Zahradke i Radmana

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac smatra da bi to istraživanje moglo postati hrvatski znanstveni brand, jer projekti koje "potpisuju" znanstvenici kao što su Miroslav Radman i Ksenija Zahradka jamče da bi Hrvatska mogla "povući" dobar dio novca iz 7. okvirnog programa EU

Znanstveno otkriće rasvjetljavanja mehanizma samopopravljanja stanične DNA bakterije Deinoccocus radiodurans od danas je patentirano na ime znanstvenika Ksenije Zahradke i Miroslava Radmana, koji su bili na čelu skupine hrvatskih istraživača okupljenih na tom znanstvenom projektu. Taj podatak danas je elektoničkom poštom uputio Miroslav Radman ravnatelju Instituta Ruđera Boškovića Mladenu Žiniću koji je tu vijest objavio na današnjoj konferenciji za novinare priređenoj u povodu nedavno objavljenog otkrića "staničnoga uskrsnuća" bakterije Deinoccocus radiodurans.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac smatra da bi to istraživanje moglo postati hrvatski znanstveni brand, jer projekti koje "potpisuju" znanstvenici kao što su Miroslav Radman i Ksenija Zahradka jamče da bi Hrvatska mogla "povući" dobar dio novca iz 7. okvirnog programa EU (FP7). Ministar znanosti posebice je zadovoljan zbog činjenice da je otkriće patentirano, jer intelektualno vlasništvo je, kako je dodao, bitno pitanje i zaslužuje našu dodatnu pozornost.

Na osnovne činjenice o tome znanstvenom projektu te tijek istraživanja podsjetila je Ksenija Zahradka, prva autorica članka koji će biti objavljen u časopisu Nature 5. listopada. Istraživanje je provedeno u sklopu projekta "Regulacija rekombinacije i rekombinacijskog popravka" koji je financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, uz Radmanovu pomoć. Zahradka je rekla da je Radman idejni začetnik tog istraživanja, koje se provodilo od 2002. do 2006., te da se tijekom prve godine istraživalo u Parizu, gdje su provedena i završna istraživanja. "Ipak, više od 50 posto istraživanja provedeno je u Ruđerovu Laboratoriju za molekularnu mikrobiologiju", kazala je znanstvenica.

Vezane vijesti

Miroslav Radmanu uručena europska nagrada za mikrobiologiju

Miroslav Radmanu uručena europska nagrada za mikrobiologiju

Akademik Miroslav Radman dobitnik je europske nagrade za mikrobiologiju, koju mu je u sklopu proslave srebrnog jubileja Federacije europskih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika