04.10.2006. / 09:43

Autor: Ana Kirin

NUKLEARNA PRIJETNJA

Svijet protiv sjevernokorejskih nuklearnih pokusa

Sjeverna je Koreja u utorak najavila da će testirati nuklearno oružje jer je na takav korak primorana sankcijama i neprijateljstvom Sjedinjenih Država

Sjedinjene Države zatražile su u utorak od Vijeća sigurnosti UN-a da djeluje i spriječi Sjevernu Koreju da izvede nuklearni pokus. Američki veleposlanik pri UN-u John Bolton izjavio je da je sa svojih 14 kolega pozvao Vijeće sigurnosti da prilagodi "program preventivne diplomacije" kako bi navelo službeni Pjongjang da odustane od tog nuklearnog pokusa. Također je najavio da će se Vijeće sigurnosti sastati u srijedu kako bi razgovaralo o Sjevernoj Koreji.

Naime, Sjeverna je Koreja u utorak najavila da će pristupiti nuklearnom pokusu no nije otkrila datum kada će to napraviti. Ministarstvo vanjskih poslova u Pjongjangu priopćilo je da će Sjeverna Koreja testirati nuklearno oružje jer je na takav korak primorana sankcijama i neprijateljstvom Sjedinjenih Država.

Ta je najava izazvala kritike diljem svijeta. Južnokorejski predsjednik Roh Moo-hyun pozvao je u srijedu na "hladnokrvan i odlučan odgovor" sjevernokorejskoj prijetnji o nuklearnom testiranju, prenosi agencija Associated Press. Ranije je Južna Koreja podigla razinu sigurnosti. Glasnogovornik južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova Choo-Kyu ho izjavio je da Seul neće tolerirati sjevernokorejsko nuklearno testiranje. Japanski premijer Shinzo Abe također je istaknuo da je za Japan neprihvatljivo ako Sjeverna koreja izvede nuklearni test. Australija, jedna od rijetkih država koja ima diplomatske veze sa sjevernokorejskim komunističkim režimom, najavila je da će pozvati sjevernokorejskog veleposlanika kako bi mu izrazila protivljenje najavi Pjongjanga o nuklearnom testiranju. "Mi ćemo odlučno izraziti naše mišljenje, izravno sjevernokorejskom veleposlaniku", izjavio je australski ministar vanjskih poslova Alexander Downer, dodavši da ga stvarno zabrinjava to što Sjeverna Koreja misli da bi to "moglo poboljšati sigurnost". Kina je Pjongjang pozvala na "mir i suzdržanost". Zabrinutost i osudu sjevernokorejskom najavom izvođenja nuklearnog testiranja ranije su izrazile i SAD i Rusija.

Kako prenose agencije Reuters i AP, visoki sjevernokorejski diplomat u Australiji Pak Myong Guk je odbacio kritike da je namjera njegove zemlje da izvede nuklearno testiranje provokativna. "To nije provokativan čin, to je samo odgovarajuća mjera za obranu, za nas da se možemo obraniti", kazao je Pak. Dodao je i da su prijetnje SAD-a o ekonomskim sankcijama Sjevernoj Koreji "proglašenje rata" te da su prisile Pjongjang na nukelanro testiranje.

Vezane vijesti

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Kina, Japan i Južna Koreja smatrat će neprihvatljivim treći sjevernokorejski nuklearni pokus koji će se po ocjeni stručnjaka dogoditi u bliskoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika