04.10.2006. / 16:11

Autor: Nacionalova redakcija

SUPER JUMBO JET A380

Zakasnina za Airbusov A380 4.8 milijardi eura

Neisporučivanje na vrijeme A380 bi moglo koštati EADS (vlasnike Airbusa) 4.8 milijardi eura.

Nova neisporuka ugrozila je profitabilnost cijelog projektaNova neisporuka ugrozila je profitabilnost cijelog projekta Prvi A380 mogao bi se pojaviti na nebu tek u listopadu 2007., što je dvije godine kasnije od prvotno planiranog. Ugradnja električnih instalacija je samo posljednji od problema zbog kojeg će isporuka kasniti novih deset mjeseci, što je treča odgoda u posljednjih šest mjeseci.
Super jumbojet vrijedan 240 milijuna eura naručilo je 16 međunarodnih kompanija, ukupno 159 komada. Avioprijevoznici se tek trek trebaju očitovati, najveći naručitelj Emirates (43 komada) još se nije izjasno iako se spominje mogučnost odustajanja cijelokupne narudžbe. Drugi prijevoznici su najavili da će zbog kašnjenja zahtjevati isplatu kompenzacija.
poznavatelji prilika u avio industriji kao pravi uzrok problema navode kompliciranu vlasničku strukturu EADS-a i zategnute odnose između članova uprave koju čine Francuzi i Njemci.
Posljednja odgoda isporuke prouzročila je pad cijene dionica EADS-a za sedam posto i otvorila nove poslovne mogučnosti največemu rivalu, Boeingu.

Fotogalerija

  • Nova neisporuka ugrozila je profitabilnost cijelog projekta

Vezane vijesti

Airbusi se prodaju "kao vruće pecivo"

Airbusi se prodaju "kao vruće pecivo"

Već i prije početka manifestacije se američki Boeing pohvalio čitavim nizom novih narudžbi. Doduše, njegov model 787 - Dreamliner, nakon velikih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika