04.10.2006. / 17:22

Autor: Martina Zeković

SLUČAJ GLAVAŠ

Bivša dopisnica "Politike" svjedočila protiv Glavaša

Novinarka, njezini roditelji i brat navodno su u Osijeku te godine bili zlostavljani po Glavaševu nalogu

Snežana Berić, nekadašnja dopisnica beogradske "Politike" iz Osijeka saslušana je u srijedu u Tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu, u sklopu istrage protiv nezavisnog saborskog zastupnika Branimira Glavaša zbog sumnje za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Novinarka, njezini roditelji i brat navodno su u Osijeku te godine bili zlostavljani po Glavaševu nalogu. "Glavaš je bio nalogodavac, ali nije tu bio samo on: glavaši su postojali u svim mjestima u Hrvatskoj", izjavila je Berić, te dodala da je svjedočeći u Beogradu govorila, osim o onome što se njoj konkretno dogodilo, i o ukupnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj 1991. godine, u kojoj je Glavaševa, te uloga Tomislava Merčepa i Vladimira Šeksa bila dio "organizirane politike protiv Srba u Hrvatskoj, u kojoj oni jesu odgovorni kao nalogodavci, ali su to i svi oni iznad njih, sve do vrhovništva u Zagrebu". Berić je izjavila da je spremna protiv Glavaša svjedočiti i u Zagrebu bude li protiv njega podignuta optužnica, ali samo uz ozbiljnije mjere sigurnost. Vrlo problematičnom smatra činjenicu da se Glavaš brani sa slobode.

U intervjuu splitskom tjedniku "Feral Tribune" o događajima u Osijeku 1991. izjavila je da su je maltretirali, tukli i prijetili smrću u Sekretarijatu za narodnu obranu. Tadašnji sekretar Glavaš u hodniku je njezinim, također privedenim, roditeljima Ratku i Smilji rekao da se zadnji put pozdrave s kćerkom, a da je potom u Glavašev ured ušao neki civil, zahvaljujući kojem je izašla iz Sekretarijata, a prije čega ju je Glavaš navodno snažno ošamario. Glavašu je odbijen zahtjev da prisustvuje istražnom ročištu na kojem je ispitana Snežana Berić.

Na Vojnom sudu u Beogradu još je 1992. godine vođena istraga protiv Glavaša, Vladimira Šeksa, Tomislava Merčepa i Ivana Vekića te je protiv njih podignuta optužnica za genocid, ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Osijeku i Vukovaru i oružanu pobunu. U kolovozu te godine optužnica je podignuta protiv još 41 osobe, koje su u to vrijeme bile u pritvoru. Iste je godine, nakon što su Vlada SR Jugoslavije i Vlada Republike Hrvatske zaključile sporazum o repatrijaciji, Vojni sud je protiv 41 optuženog ukinuo pritvor i oni su, u okviru razmjene "svi za sve" otišli u Hrvatsku. Za postojanje optužnice šira javnost je saznala nakon televizijske izjave Vesne Škare Ožbolt ovoga proljeća, kojoj je tadašnji ministar Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić još lani spomenuo da postoji dokumentacija o tome u Tužiteljstvu u Beogradu. Optužnica protiv Glavaša i ostale trojice nije stupila na snagu jer im nije mogla biti uručena, a stajalište srbijanskog pravosuđa je da se optuženima za ratne zločine ne sudi odsustvu.

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika