04.10.2006. / 18:11

Autor: Nacionalova redakcija

HAAŠKI SUD

Vlada: Neprimjerena stajališta Carle del Ponte

Carla del Ponte je pogriješila u nekoliko stajališta kad je najavila da će se suprotstaviti pokušaju Hrvatske da postane prijatelj suda u trima postupcima pred Haškim sudom (ICTY), i hrvatska Vlada će predsjedniku ICTY-a uputiti pismo u kom će ga upozoriti na neprimjerena stajališta glavne tužiteljice

Predsjednik Savjeta za pripremu prijatelja suda pri ICTY-u Željko Horvatić na konferenciji za novinare iznenada sazvanoj u srijedu u ime Vlade iznio je reakciju na stajališta koja je u govoru 29. rujna u Finskoj iznijela glavna haška tužiteljica. Kao prvu pogrešku tužiteljice Horvatić je naveo činjenicu da se Del Ponte identificirala sa stajalištem suda, a sama je stranka u postupku. Tužiteljstvo može protiviti da Hrvatska bude prijatelj suda, jer je to njegovo pravo, ali to treba činiti na odgovarajući način.
Kao drugu pogrešku naveo je njezinu tvrdnju da se Hrvatska sama pozvala za prijatelja suda. "Hrvatska Vlada odlukom od 1. rujna nije se pokušala sama pozvati za amicusa curiae, kao što kaže tužiteljica, nego se služi pravilom 74A o postupanju i dokazivanju pred Haškim sudom, koje kaže da se pojedinac, organizacija ili država može od strane sudskog vijeća pozvati ili se ponuditi da o važnim i relevantnim činjenicama sudu pruži pomoć", kazao je Horvatić. Dodao je da se Hrvatska, kao članica UN-a i suosnivačica Haaškog suda, smatra obveznom da, s obzirom na tvrdnje tužiteljstva o zajedničkom zločinačkom pothvatu u trima predmetima koji su u tijeku (Prlić i ostali, Čermak/Markač i Gotovina), ponudi svoju pomoć da se utvrdi istina, a ne da iznese svoju stranu.
Horvatić se osvrnuo na izjavu glasnogovornika tužiteljstva Antona Nikiforova, koji je rekao da se prijavom za prijatelja suda Hrvatska stavlja u poziciju da joj se neće moći ustupiti neki od predmeta Haškog suda. "Ta je izjava potpuno pravno irelevantna, jer o prepuštanju predmeta odlučuje sudsko vijeće. Jednako je tako irelevantna izjava Carle del Ponte o protivljenju da li će se optuženici u ta tri predmeta braniti sa slobode ili ne", istaknuo je Horvatić.

Vezane vijesti

Carlin album nakon predsjedničkih izbora

Carlin album nakon predsjedničkih izbora

Izlazak četvrtog abuma francuske prve dame Carle Bruni Sarkozy predviđen za 2011. odgođen je za 2012. radi predsjedničkih izbora u proljeće 2012.,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika