05.10.2006. / 07:41

Autor: Marin Medić

ZNANOST

Teleportacija postaje stvarnost

Transporteri iz Star Treka i putovanja od tisuće kilometara u trenutku su još u domeni znanstvene fantastike, no fizičari u Danskoj su uspjeli teleportirati informaciju iz svijetlosti u materiju, dovodeći tako kvantnu komunikaciju i kvantna računala bliže stvarnosti.

Do sada su znanstvenici uspjeli teleportirati slične objekte poput svjetlosti ili atoma preko malih udaljenosti, no sada su profesor Eugene Polzik i njegov tim na Copenhagenskom univerzitetu Danske, uspjeli s teleportacijom koja koristi i svjetlost i materiju.

"Ovo je korak dalje, jer teleportacija po prvi puta uključuje interakciju između svjetlosti i tvari, a to su dvije različite stvari. Jedna je nositelj informacije, a druga je medij za njenu pohranu,“ objašnjava Polzik u razgovoru u srijedu.

Eksperiment je po prvi puta uključivao makroskopski atomski objekt koji sadrži miljarde atoma. Isto su tako teleportirali informaciju preko udaljenosti od pola metra – a sada vjeruju da mogu i dalje.

"Do sada su postizane udaljenosti od djelića milimetra, no naša metoda dopušta teleportaciju preko većih udaljenosti, pošto koristi svjetlost kao nositelja podataka.“

Polzik objašnjava da je tehnologija još daleko od teleportacije iz Star Treka, no da ovo dovodi korak bliže stvarnosti kvantna računala i njihovu upotrebu, koja bi omogućila obradu podataka i njihov prijenos na načine koji su prije bili nemogući.

"Najvažnije je stvoriti kvantnu spregu, no postoje barem još dva koraka za postizanje teleportacije. Uspjeli smo u sve tri koraka, a oni su: kvantno sprezanje, kvantna mjerenja, i kvantna povratna veza,“ rekao je Polzik.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika