05.10.2006. / 11:38

Autor: Marin Medić

AFGANISTAN

NATO preuzeo istok Afganistana

Napomenuto je i da je razlog sve žešćim borbama činjenica da koalicijske snage sada ulaze u područja koje su prije bile „ničija zemlja“, te da time ugrožavaju talibane, al-Qaedu i lokalne moćnike koji se bave uzgojem droge, potiskujući ih u žestokim borbama.

NATO je preuzeo sigurnost u istočnim provincijama Afganistana i tako zamijenio isključivo američke snage koje su bile zadužene za to područje. Službenici su naglasili da je taj potez učinio cijelu operaciju u toj zemlji učinkovitijom, te da će na taj način biti lakše kontrolirati potiskivanje talibanskih pobunjenika.

Ta odluka predstavlja najveću akciju NATO-a u povijesti te organizacije, s nekih 32 000 vojnika u Afganistanu. 12 000 američkih vojnika je ovime došlo pod zapovjedništvo britanskog generala Davida Richardsa.
Ceremoniji predavanja ovlasti je prisustvovao i predsjednik Hamid Karzai, zajedno s vrhovnim zapovjednicima NATO i američkih snaga. Američki general Karl Eikenberry je izjavio: „Ovo je povijesni dan, koji označava napredak Afganistana i podcrtava našu predanost cilju ponovne izgradnje Afganistana i vračanja pravne države.“

Član parlamenta iz provincije Kandahar je rekao da istočni dio zemlje sigurniji od južnoga: „Vjerujemo da je na istoku situacija lakša od one na jugu, te da vlada taj dio u većem obimu kontrolira. No, istodobno se mora podsjetiti da je riječ o planinskom dijelu zemlje, u kojem postoje mnoga potencijalna skrovište, te gdje se vjerojatno sakrivaju poprilično jake snage Al-Qaede.“

Napomenuo je i da je razlog sve žešćim borbama činjenica da koalicijske snage sada ulaze u područja koje su prije bile „ničija zemlja“, te da time ugrožavaju talibane, al-Qaedu i lokalne moćnike koji se bave uzgojem droge, potiskujući ih u žestokim borbama. On stoga ozbiljne bitke u zadnje vrijeme vidi kao znak napretka: neprijatelji afganistanske vlade vode žestoke bitke, no to je znak da ih koalicijske snage potiskuju ih područja u kojima su se prethodno osjećali sigurno.

Hrvatske snage u Afganistanu isto tako dolaze pod sve češće i žešće napade, a cijela misija koalicije, bilo kako bilo, još ni približno nije gotova.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika