05.10.2006. / 15:00

Autor: Ana Kirin

IRAK

Ubijen al-Zarqawijev nasljednik?

Irački dužnosnici ispituju DNA militanta ubijenog tijekom racije američke vojske kako bi provjerili radili se zaista o al-Muhajiru, vođi iračkog ogranka al-Qaide

Arapska televizija Al Arabiya objavila je da je u američkom napadu ubijen vođa iračke al-Qaide, Egipćanin Abu Ayyub al-Masri, poznatiji kao Abu Hamza al-Muhajir. Irački dužnosnici ispituju DNA militanta ubijenog tijekom racije američke vojske kako bi provjerili radili se zaista o al-Muhajiru. Američki vojni stožer smatra da se ne radi o njemu, no čekaju se rezultati testiranja.

Al-Muhajir preuzeo je vodstvo nad iračkim ogrankom al-Qaide u lipnju, nakon što je ubijen dotadašnji vođa, Jordanac Abu Musab al-Zarqawi. O samom al-Mujahiru vrlo se malo zna. Prema američkim vojnim izvorima, on je rođen u Egiptu a trening je prošao u Afganistanu. Bio je al-Zarqawijev pomagač u prvoj al-Qaidinoj čeliji u Bagdadu.

U nedjelju je jedan dužnosnik iračke vlade izjavio da su službe sigurnosti vrlo blizu uhićenja Abu Ayyuba al-Masrija. "Mislili smo da je al-Masri jedan od ubijenih u nedavnoj raciji", rekao je glasnogovornik američkih vojnih snaga Barry Johnson i dodao: "Još uvijek se rade DNA testovi, no ne vjerujemo da su koalicijske snage ubile al-Masrija." Racija se dogodila prije dva dana, rekao je Johnson, no odbio je govoriti o detaljima.


Vezane vijesti

WikiLeaks - Zatočenici Guantanama dali ključne informacije za pronalazak bin...

WikiLeaks - Zatočenici Guantanama dali ključne informacije za pronalazak bin Ladena

WikiLeaks otkriva da su dvojica zatočenika u Guantanamu, visokopozicionirani članovi Al-Qaede, dali su navodno ključne informacije koje su pomogle u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika