05.10.2006. / 15:43

Autor: Ana Kirin

VOJVODINA

Nezadovoljstvo novim srbijanskim Ustavom

"Vojvodina po novom Ustavu nema definiranu ni zakonodavnu, ni izvršnu, ni sudsku vlast", ocijenila je profesorica ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu Marijana Pajvančić

Stranke, nevladine udruge i analitičari u Vojvodini sve glasnije negoduju zbog položaja ove pokrajine u budućem Ustavu Srbije, a i predstavnici manjina, nakon prvotnih pozitivnih tonova, izražavaju suzdržanost glede prijedloga novog Ustava.
"Vojvodina po novom Ustavu nema definiranu ni zakonodavnu, ni izvršnu, ni sudsku vlast", ocijenila je profesorica ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu Marijana Pajvančić, a u četvrtak prenio novosadski "Dnevnik".

Potpredsjednik vojvođanske vlade Tamas Korhecz rekao je da je Vojvodina dobila zapravo autonomiju pod starateljstvom, i dodao da će Skupština Srbije zakonima definirati što su područja od pokrajinskog interesa, čime se ostavlja širok prostor da se zakonima ograničava pokrajinska autonomija. S druge strane, član Predsjedništva G17 plus, jedne od vladajućih stranaka, Zoran Subotički, izjavio je da Vojvodina "nije sposobna" za širu autonomiju od one koju joj predviđa novi Ustav Srbije.

Suzdržanost prema prijedlogu novog najvišeg pravnog akta države izrazili su i predstavnici dvije najveće, mađarske i hrvatske, manjine u Vojvodini, premda su ga početkom tjedna pozitivno ocijenili i pozvali svoje sunarodnjake da na ustavnom referendumu glasuju za njegovo potvrđivanje. Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Josip Pekanović rekao je da Ustav ima ozbiljne nedostatke ali da će odluka o potpori ili bojkotu referenduma biti donesena na sjednici ovoga krovnog tijela hrvatske manjine. Predsjednik najjače stranke mađarske manjine Jozsef Kasza povukao je svoj poziv građanima da daju potporu novom Ustavu i rekao da će njegova stranka svoje stajalište priopćiti nakon javne rasprave unutar mađarske zajednice. Kasza je rekao da je svoja ranija stajališta gradio na obećanjima koje su mu dali čelnici Vlade Srbije, međutim, konačna, u Skupštini Srbije usvojena, verzija ovog dokumenta drukčija je od predstavljene. Potporu nacionalnih manjina prijedlogu novog Ustava Srbije premijer Vojislav Koštunica pokušat će osigurati u petak, kada će gostovati u Subotici, političkom, obrazovnom i kulturnom središtu mađarske i hrvatske manjine u Vojvodini.

Vezane vijesti

U Vojvodini se glasa i za pokrajinsku skupštinu

U Vojvodini se glasa i za pokrajinsku skupštinu

Kao i u Srbiji, u Vojvodini su u nedjelju ujutro u 7 sati otvorena biračka mjesta na kojima građane ove pokrajine čeka pet glasačkih listića (umjesto… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika