05.10.2006. / 18:48

Autor: Nacionalova redakcija

EKOLOŠKI INCIDENT

Rumunjska tuži Srbiju zbog zagađenja Dunava

Zbog izlijevanja mazuta u Dunav Rumunjska prijeti tužbom Srbiji

Rumunjska će pokrenuti postupak protiv Srbije zbog zagađenja Dunava i tražiti od Beograda da joj nadoknadi štetu, piše rumunjski list Kotidianul. Ovaj list je citirao rumunjsku ministricu za zaštitu životne sredine Sulfinu Barbu, koja je jučer oštro reagirala zbog nedostatka adekvatne reakcije sa srpske strane. Prema njezinim riječima, Rumunjska će prema međunarodnom zakonu tražiti odštetu jer je propustila na vrijeme upozoriti vlasti u Bukureštu da je iz njenog naftnog postrojenja kod Prahova, 150 kilometara istočno od Beograda, u Dunav iscurilo lož-ulje. Ona je opisala Srbiju kao zemlju bez ikakvih standarda u očuvanju okoliša.

Srbijanski ministar poljoprivrede tvrdi da su obavijestili rumunjsku stranu, te da je iz srpske rafinerije isteklo 100 kilograma mazuta, količina koja nije mogla stvoriti mrlju dugu 100 kilometara i široku 350 metara. Kao objašnjenje je ponudio postojanje još jednog izvora zagađenja ili da im je rafinerija dala krive informacije o curenju mazuta.

U istragu će se uključiti i laboratorij u Njemačkoj koji može utvrdi zagađivača na temelju uzoraka zagađenja.

Vezane vijesti

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Emisija stakleničkih plinova do 2020. godine mogla bi porasti na devet milijarda tona iznad razine potrebne za ograničenje globalnog zagrijavanja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika