07.10.2006. / 11:38

Autor: Nacionalova redakcija

HRVATSKA

Vlada neće potpisati novi aranžman s MMF-om

Predstavnici MMF-a pohvalili su transparentnost fiskalnog sustava i poboljšanje sustava javnih financija, no kritizirali su preveliku zaduženost i zaustavljanje privatizacije državnih firmi

  Hrvatska neće potpisati novi stad by aranžman s MMF-omHrvatska neće potpisati novi stad by aranžman s MMF-omMeđunarodni monetarni fond pohvalio je poboljšanja u javnim financijama, no upozorio je da postignuća neće biti stabilna dok se ne potakne rast gospodarstva. U svom materijalu složili su se s mišljenjem predstavnika vlade prema kojem ne bi potpisali novi stand by aranžman, nakon što istekne postojeći sredinom studenog. Prema riječima premijera Ive Sandera, Hrvatska bi suradnju s MMF-om nastavila temeljem članka IV prema kojem bi predstavnici MMF-a jednom godišnje boravili u Hrvatskoj i bili informirani o provedbi ekonomske politike.

Misija MMF-a u materijalima ocjenjuje glavnim uspjehom poboljšanje javnih financija, ističe i značajno poboljšanu fiskalnu transparentnost i smanjenje kvazi-fiskalne aktivnosti, poduzete korake ka održivijem mirovinskom i zdravstvenom sustavu, značajno smanjeno oslanjanje Vlade na inozemno zaduživanje te jačanje nadzora financijskog sustava. No, istodobno se upozorava na pogoršanje manjka u bilanci plaćanja i visoku razinu vanjske zaduženosti, te ukazuje da je na području strukturnih reformi, gdje je postignut određeni napredak, došlo do odgoda u restrukturiranju i privatizaciji. Što se tiče privatizacije, napredak zabilježen za vrijeme trajanja programa je razočaravajući, navode iz MMF-a. No, napominju kako poduzete mjere Vlade vezano za privatizaciju Ine i HT-a pružaju određenu potvrdu da će se ti veliki postupci okončati u ovoj godini. Tri strukturne kontrolne točke za ocjenu uspješnosti izvršenja programa ispunjene su u području nadzora banaka, reforme zdravstva i pripreme plana Croatia osiguranja (koje će se spojiti s Hrvatskom poštanskom bankom te nakon toga privatizirati). Međutim, druge dvije strukturne kontrole točke za ocjenu uspješnosti izvršenja programa za kraj lipnja 2006. nisu ispunjene: Vlada je nastavila raditi na nacionalnom planu za restrukturiranje brodogradilišta u suradnji s Europskom komisijom, kao i na trećoj fazi privatizacije HT-a i drugoj fazi privatizacije Ine.

HNB će nastaviti davati doprinos zaustavljanju rasta inozemnog duga. U pismu se, naime, iznosi i podatak da su snažno zaduživanje privatnog sektora i kašnjenja u privatizaciji značili nastavak rasta inozemnog duga koji je na kraju svibnja ove godine dosegnuo 83,8 posto BDP-a, što je porast u odnosu na 82,5 posto BDP-a krajem 2005.

Fotogalerija

  • Hrvatska neće potpisati novi stad by aranžman s MMF-om

Vezane vijesti

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Zvati Međunarodni monetarni fond ili ne, pitanje je koje se opet aktualizira u stručnoj javnosti. Do danas od početka krize svakih nekoliko mjeseci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika