09.10.2006. / 06:42

Autor: Marin Medić

NAORUŽANJE

Nuklearni test u Sjevernoj Koreji

Detektirana je seizmička aktivnost od 3.48 po richterovoj ljestvici, koja potvrđuje sjevernokorejsku nuklearnu eksploziju

"Naši su znanstvenici uspješno proveli podzemni nuklearni test pod sigurnim uvjetima, 9. listopada... u važnom vremenu kada svi ljudi naše zemlje čine velike skokove naprijed, gradeći veliku i uspješnu socijalističku naciju", bile su riječi Korejske središnje agencije za vijesti i prva tvrdnja o uspješno provedenom nuklearnom testu te zemlje.

Južnokorejska vlada potvrđuje da je Sjeverna Koreja provela svoj prvi nuklearni test u 10:36 u Hwaderi pokraj grada Kliju. Detektirana je seizmička aktivnost od 3.48 po richterovoj ljestvici, koja potvrđuje sjevernokorejske tvrdnje.

Sjevernokorejci tvrde da će njihov razvoj nuklearnog oružja "pridonijeti miru na korejskom poluotoku, te u regiji." Tvrde isto tako da je test proveden u potpunosti s "korejskom pameću, mudrošću i inovacijom, dajući nam [Sjevernoj Koreji] moćnu i samodostatnu mogućnost obrane."

Vezane vijesti

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Kina, Japan i Južna Koreja smatrat će neprihvatljivim treći sjevernokorejski nuklearni pokus koji će se po ocjeni stručnjaka dogoditi u bliskoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika