09.10.2006. / 10:57

Autor: Ana Kirin

SAD

Republikanci se ispričali zbog Foleya

Isprika biračima jednog od čelnika Republikanske stranke svjedoči o promjeni biračkog raspoloženja nakon izbijanja afere Foley, o kojoj svjedoče i ankete od ponedjeljka prema kojima demokrati imaju 53 a republikanci 42 posto podrške birača uoči izbora zakazanih za 7. studenoga

Voditelj republikanske kamapanje na izborima za američki Kongres u studenom Tom Raynolds u nedjelju se u predizbornom TV oglasu ispričao zbog toga što nisu uhvaćene "laži" bivšeg kongresmena Marka Foleya o njegovom internetskom dopisivanju s maloljetnim kongresnim dostavljačima. Raynolds je u TV oglasu, emitiranom na lokalnoj televiziji u njegovom izbornom okrugu u gradu Buffalu, ponovio svoju tvrdnju kako je predsjednik Predstavničkog doma Dennis Hastert još na proljeće upozoren na Foleyevo ponašanje. "Vjerovao sam da su ostali istražili. Gledajući unatrag, trebalo je više učiniti, i zbog toga mi je žao", poručio je Raynolds biračima. Objasnio je kako mu je rečeno za Foleyevo neprilično ponašanje, ali "da nije vidio ni jedan e-mail", te da je ono što je znao prenio Hastertu. Kasnije je, kako je rekao, saznao da su novine na Floridi te FBI mjesecima imali e-mail poruke i da su s njima suočili Foleya koji je lagao. "Nitko nije više ljut ili razočaran od mene jer nisam uhvatio njegove laži", ustvrdio je u predizbornoj poruci Raynolds.

Isprika biračima jednog od čelnika Republikanske stranke svjedoči o promjeni biračkog raspoloženja nakon izbijanja afere Foley, o kojoj svjedoče i ankete od ponedjeljka prema kojima demokrati imaju 53 a republikanci 42 posto podrške birača uoči izbora zakazanih za 7. studenoga. U sadašnjem sazivu Predstavničkog doma Kongresa republikanci imaju 231, a demokrati 201 zastupnika. Da bi osvojili većinu demokrati moraju "obraniti" sva sadašnja mjesta i osvojiti 15 novih. Od ukupno 435 mjesta u Kongresu, na izborima koji se održavaju svake dvije godine, obično je za 90 posto predvidljiv ponovni izbor istog zastupnika dok samo u 10 posto izbornih okruga postoji istinska neizvjesnost, jer je u njima ili upražnjeno zastupničko mjesto ili ankete sugeriraju mogućnost da birači promijene stranu. Ove se godine izborna utakmica vodi za 22 mjesta u Kongresu, i to sva 22 republikanska, a među njima je i ono Marka Foleya na Floridi, kao i mjesto Toma Raynoldsa u državi New York.

Republikansko vodstvo u Kongresu je na dan Foleyeve ostavke 30. rujna negiralo da zna bilo što o njegovu ponašanju, potom je postupno priznavalo neka, fragmentarna, saznanja, te optuživalo Demokratku stranku i ljevičarske medije da stoje u pozadini afere. Posebno su prozivani bivši predsjednik Bill Clinton te burzovni mešetar i filantrop George Soros, koji su odbacili te optužbe. Nakon što je postalo očito da afera odnosi glasove stranci i umanjuje joj izglede da zadrži većinu u Kongresu, republikanci su posegnuli za isprikama poput Reynoldsove, što dodatno povećava pritisak na Dennisa Hasterta koji je do sada odbijao sve zahtjeve za ostavkom, uz podršku predsjednika Busha.

Vezane vijesti

Planirao napasti američki Kongres

Planirao napasti američki Kongres

Tridesetogodišnjak osumnjičen za pokušaj napada uhićen je u petak u blizini američkog Kongresa u Washingtonu dok ga je policija pratila u okviru… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika