09.10.2006. / 11:33

Autor: Ana Kirin

NUKLEARNI POKUS

SAD očekuju hitnu akciju Vijeća sigurnosti

"Sjevernokorejski nuklearni pokus predstavljao bi provokativni čin i prkošenje volji međunarodne zajednice i našem pozivu da se suzdrže od akcija koje mogu pogoršati napetosti u sjevoroistočnoj Aziji", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow

Američke i južnokorejske obavještajne službe utvrdile su seizmičku aktivnost na navodnom poligonu za nuklearno testiranje u Sjevernoj Koreji, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća, nekoliko sati nakon što je Pyongyang objavio da je izveo prvi podzemni nuklearni pokus. "Sjevernokorejski nuklearni pokus predstavljao bi provokativni čin i prkošenje volji međunarodne zajednice i našem pozivu da se suzdrže od akcija koje mogu pogoršati napetosti u sjevoroistočnoj Aziji", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow. "Očekujemo da će Vijeće sigurnosti UN hitno poduzeti akciju kako bi odgovorilo na taj neisprovocirani čin. Sjedinjene Države pozorno prate stanje i ponovo izražavaju svoju privrženost zaštiti i obrani naših saveznika u regiji", naglasio je Snow.

Po njegovim je riječima, savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley informirao predsjednika Georga W. Busha o događaju nedugo nakon što je južnokorejska agencija Yonhap izvijestila da je pokus izveden u 09:36 sati po lokalnom vremenu (01:36 GMT). Snow nije želio nagađati o mogućem američkom odgovoru na sjevernokorejski potez. "U ovome trenutku još procjenjujemo podatke i nastojimo utvrditi što se dogodilo. Puno toga ovisi od toga što će nam ti podaci reći", dodao je. Obavještajne službe SAD-a pomno su nadzirale nekoliko lokacija u Sjevernoj Koreji koje su mogle poslužiti kao poligon za podzemnu nuklearnu probu. Kretanje ljudi, automobila, podizanje ograda i druge aktivnosti uvjerile su neke analitičare da pokus uskoro slijedi. Dolazak gostiju na jedno od mjesta također je govorio u prilog tim pretpostavkama.

Nuklearni test Sjeverne Koreje, kojim je postala osma zemlja u svijetu koja posjeduje nuklearno oružje, izazvao je u cijelom svijetu osude tog postupka. Predsjedništvo EU ocijenilo je sjevernokorejski nuklearni test ocijenilo "provokativnim činom" i najavilo kako će sa svjetskim silama raditi na "odlučnom međunarodnom odgovoru". Moskva je od službenog Pyongyanga zatražila da prekine nuklearni program, a druge je zemlje pozvala da suzdržano reagiraju na pokus. Australski premijer John Howard izjavio je da će Australija pozvati Vijeće sigurnosti da poduzme brzu i učinkovitu akciju protiv Sjeverne Koreje. Osudama se pridružila i Kina, inače u prijateljskim odnosima sa Sjevenom Korejom. Nukelarni test Pjongjanga nazvala je drskim. Za Japan taj je pokus neoprostiv, a Južna Koreja stavila je vojsku u visoki stupanj pripravnosti te najavila oštru reakciju. Yoon Tae-young, glasnogovornik južnokorejskog predsjednika Roh Moo-hyuna, izjavio je da je sjevernokorejski potez velika prijetnja sigurnosti sjeveroistočne Azije. Istodobno, ono uništava nade međunarodne zajednice za rješenje problema dijalogom.

Analitičari predviđaju da će se Pjongjang svojim atomskim arsenalom koristiti kao sredstvom pritiska. Od Kine će vjerojatno tražiti da redovito isporučuje hranu, od Seoula da nastavi politiku otvaranja prema sjeveru, a od SAD-a da pristane na bilateralne pregovore.

Vezane vijesti

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Kina, Japan i Južna Koreja smatrat će neprihvatljivim treći sjevernokorejski nuklearni pokus koji će se po ocjeni stručnjaka dogoditi u bliskoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika