09.10.2006. / 15:07

Autor: Borivoje Dokler

NAJAVA

Zagreb film festival

Od 16 do 21. listopada, u prostorima Studenskog centra i Kina Europe, održat će se 4. po redu Zagreb film festival. Na festivalu će biti prikazano više od 80 filmova, a za glavnu nagradu festivala «Zlatna kolica» ponovno će se natjecati po deset cjelovečernjih i kratkih igranih filmova te četrnaest dokumentaraca, sve redom debitantska (prva ili druga) ostvarenja iz cijelog svijeta, čime festival nastavlja tradiciju otkrivanja i predstavljanja svježih filmskih imena. Natjecanje za „Zlatna kolica“ nastavljaju i hrvatskih autori u lani uvedenoj kategoriji „Kockice“.

Uz umjetnički rad Nedjeljka Mikca, najboljima će biti dodijeljene i novčane nagrade: 4000 eura za najbolji cjelovečernji film, te po 1500 za kratki i dokumentarni, dok će publika ponovno moći izabrati i dodijeliti Vip nagradu publike u iznosu od 1000 eura. Sve novčane nagrade u glavnom programu osigurao je Vipnet, generalni sponzor Zagreb Film Festivala, a ove godine dodjeljuje i dodatne nagrade za najbolji SMS scenarij i 60-sekundni flash video – Vip Flash Film Award, te omogućuje kupnju povoljnijih ulaznica putem SMS poruka. Glavnu nagradu u konkurenciji „Kockice“ u iznosu od 2000 eura osigurao je magazin BUG.

«Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo ovogodišnji festival otvoriti pobjednikom Locarno i Sarajevo Film Festivala, filmom 'Gospođica' u režiji Andreje Štake, a prethodit će mu kratki pobjednik Cannes Film Festivala, film 'Sniffer' norveškog autora Bobbiea Pearsa. Potrudili smo se na festival uvesti puno novih programa i dovesti najsvježiju svjetsku filmsku produkciju, a o tome govori i više od osamdeset kvalitetnih naslova u programu. Kako bismo smanjili gužve i omogućili ljubiteljima filma da pogledaju što više njih, sve filmove iz glavnog programa, kao i matineje, reprizirat ćemo u kinu Europa», najavio je d irektor ZFF-a Boris T. Matić.

Osim natjecateljskih, na konferenciji su predstavljeni i popratni programi. Tako će BUNKER donijeti filmove zabranjivane u bivšim režimima «iza željezne zavjese» – SSSR-a, Jugoslavije, Čehoslovačke, Mađarske i istočne Njemačke – prema izboru njemačkog teoretičara Bernda Budera. KLUB 100 predstavlja europske filmove koje je u protekloj godini u njihovim zemljama vidjelo više od sto tisuća kino gledatelja. Ovaj je program potaknut uspjehom filma „Što je muškarac bez brkova“, lanjskog dobitnika Vip nagrade publike, a organiziran je u suradnji s ambasadama europskih zemalja. Program debitantskih filmova svjetski poznatih filmskih redatelja MOJ PRVI FILM sadrži filmove Anga Leea, Pedra Almodovara, Kena Loacha, Neila Jordana i Bertranda Taverniera , a uz njega ć e Propeler film predstaviti i knjigu Stephena Lowensteina „Moj prvi film“, u kojoj je autor intervjuirao dvadeset poznatih svjetskih redatelja o nastanku njihovog prvog filma: braću Coen, Stevea Buschemija, Olivera Stonea, Miru Nair, Mikea Leigha, Mikea Figgisa, Anthonyja Minghellu, Garyja Oldmana, Barryja Levinsona, Toma Dicilla, te, naravno, redatelje čije filmove ovaj program donosi.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika