09.10.2006. / 16:40

Autor: Martina Zeković

ISTRA

Novinari podnijeli kaznenu prijavu protiv Žmaka

Suspendirani novinar Dražen Majić smatra da je u pozadini ovoga slučaja pokušaj jedne poslovno-političke grupacije da preuzme nadzor i potpuno ovlada istarskom medijskom scenom

Na konferenciji za novinare održanoj u Puli, suspendirani novinari i urednici Glasa Istre, izjavili su da su podnijeli kaznenu prijavu za uvredu i klevetu protiv predsjednika Uprave lista Željka Žmaka jer ih je, među ostalim, nazvao pučistima čime im je, kažu, nanesena velika šteta. Predsjednik Uprave Željko Žmak u ponedjeljak je u listu objavio da je odluka o suspenziji Eni Ambrozić, Zvjezdane Vučinić, Igora Brajkovića i Gorana Prodana stavljena izvan snage, a ustrajat će se u namjeri otkazivanja ugovora o radu Tatjani Uvodić-Iveša, Draženu Majiću i Zorki Jelenić. "Mi još uvijek nismo dobili nikakvu odluku i osobno ju neću prihvatiti. Smatram da to predstavlja rušenje našeg dostojanstva i časti i da se radi o aktu milosti. Jer, kako drugačije tumačiti činjenicu da se nas danas novinskim tekstom poziva da se javimo novom glavnom uredniku", rekao je Brajković koji je izrazio negodovanje nad izjavom novog glavnog urednika Dražena Dobrile po kojoj će od danas "Glas Istre biti regionalni liberalni list lijeve orijentacije". "Koliko ja znam, jedino se IDS u Istri odredio kao lijevo liberalna stranka. Ne bih želio da Glas Istre postane glasnik, odnosno bilten IDS-a, jer bi to u konačnici bilo ono što je Ivan Jakovčić dugi niz godina priželjkivao", naglasio je.

Suspendirani novinar Dražen Majić smatra da je u pozadini ovoga slučaja pokušaj jedne poslovno-političke grupacije da preuzme nadzor i potpuno ovlada istarskom medijskom scenom. "Eksponent je ove grupacije, koju politički pokrivaju čelnici IDS-a, a čiji su projekti uglavnom vezani uz poslove s nekretninama koji se financiraju kreditima Hypo Alpe Adria Banke, Đani Bažon protiv kojega se već šest godina vode tri kaznena postupka u kojima je optužen za najteže oblike gospodarskog kriminala", izjavio je Majić. Navodno su problemi za suspendirane novinare nastali kada je objavljen podatak o kreditnom jamstvu Željka Žmaka za 30 milijuna kuna kredita tvrtkama, u kojima je direktor upravo Bažon.

Zagrebačka nevladina udruga za borbu protiv korupcije Partnerstvo za društveni razvoj u ponedjeljak je novinarima podijelila otvoreno pismo u kojemu od nadležnih institucija traže istragu protiv Žmaka zbog davanja kreditnog jamstva, da se novinari vrate na svoja radna mjesta dok traje istraga te da se utvrdi razina kršenja novinarskih prava i sankcionira predsjednik Uprave.

Vezane vijesti

"Govor mržnje odnosio se samo na Katoličku crkvu"

"Više političara i više medijskih djelatnika na svoj je način problematiziralo ulogu predsjednika države, Katoličke crkve i sportskih klubova u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika