Objavljeno u Nacionalu br. 569, 2006-10-09

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL REPORT

SDP u izbore ulazi s revolucijom zdravstva

DR. RAJKO OSTOJIĆ, bivši pomoćnik ministra zdravstva, autor je zdravstvene strategije koja će SDP-u biti glavni adut u predizbornoj kampanji

SDP-ov program se zove 'Zdravlje za sve'SDP-ov program se zove 'Zdravlje za sve' Socijaldemokratska partija Hrvatske napravila je novu strategiju razvoja zdravstva, nazvanu “Zdravlje za sve”, koja treba postati jedan od glavnih aduta u predizbornoj kampanji. U najkraćim crtama, SDP se vraća na projekt javnog zdravstva koji će biti dostupan svim građanima bez obzira na materijalni status, čime se upozorava kako HDZ vodi politiku koja osigurava adekvatnu skrb isključivo imućnijim slojevima stanovništva. Autor zdravstvene strategije je dr. Rajko Ostojić, bivši pomoćnik ministra zdravstva, koji je posljednjih mjeseci u Savjetu za zdravstvo SDP-a okupio brojne stručnjake. Tijekom proteklih mjeseci najuži tim pod vodstvom Ivice Račana formirao je novu zdravstvenu strategiju za koju vjeruju da će im biti jedan od temelja u izbornoj utrci. U najjačoj opozicijskoj stranci drže kako je u protekle tri godine Sanaderova vlada pokazala bešćutnost prema zdravstvenim potrebama siromašnijih slojeva, a paralelno s tim, otežan je položaj liječnika i medicinskog osoblja. Još je lošije mišljenje o ministru Nevenu Ljubičiću kojeg se tereti za brojne propuste zbog čega nema potporu ni u vladajućoj stranci.

Odnedavno je u optjecaju Ostojićev materijal koji najavljuje snažne napade na Vladu zbog zdravstvene politike. Kada ga parafira Ivica Račan, SDP-ovci započinju kampanju. Rajko Ostojić slovi kao jedan od vodećih hrvatskih internista. Zaposlen je na Rebru, usavršavao se u Americi, a u Račanovoj vladi bio je pomoćnik ministra zdravstva. Zajedno s Josipom Paladinom i Borisom Labarom ubraja se u najuži krug vrhunskih liječnika bliskih socijaldemokratima. Koliko god je Račan vrlo blizak s Paladinom, ovaj neurokirurg ne pokazuje preveliku želju za izravnim političkim angažmanom, tako da Ostojić slovi kao glavni kandidat za budućeg ministra zdravstva. Zanimljivo je da o njemu dobro mišljenje ima i Andrija Hebrang, najžešći protivnik ljevice na hrvatskoj političkoj sceni.

SDP-ova strategija podupire prava siromašnijih slojeva, što se vidi i u strateškom dokumentu stranke. U Hrvatskoj 250.000 stanovnika prima socijalnu pomoć, 500.000 živi ispod socijalnog minimuma, 1,1 milijun ima mjesečni prihod manji od 1.500 kuna, a po broju nezaposlenih mladih drugi smo u Europi, a lošije stanje samo je u Poljskoj. Socijalna slika Hrvatske nije dobra i zato će SDP napasti vladajuću stranku koja zagovara privatno zdravstveno osiguranje. “Iako se model privatnog osiguranja s ekonomskog gledišta čini vrlo atraktivnim, on je duboko socijalno nepravedan. Umjesto toga, sadašnja zdravstvena reforma narušava načelo solidarnosti, a to je za nas u SDP-u nedopustivo”, pojašnjava Rajko Ostojić. Ako u jesen 2007. dođe na vlast, Socijaldemokratska partija će ukinuti i administrativnu pristojbu. Ovdje nije riječ o predizbornom obećanju - tvrde tamošnji eksperti - već mjeri koja štiti bolesnike. Administrativna pristojba pogađa isključivo bolesnike, a kako su mnogi od njih u mirovini ili siromašni, predstavlja snažan udar na standard tih ljudi. Sanaderovu vladu se optužuje da je započela s ukidanjem desetljećima starog sustava solidarnosti u kojem za zdravstvo izdvajaju svi građani, a ne samo bolesni. Iako se radi o trendu kojeg ne uspijevaju u potpunosti izbjegnuti ni bogatije države, socijaldemokrati su uvjereni da u Hrvatskoj za njim nema potrebe. Ionako se od administrativnih pristojbi godišnje inkasira 350 milijuna kuna što predstavlja dva posto proračuna zdravstva. Ovdje treba dodati i politički efekt ovakve odluke jer je uvođenje pristojbe doživjelo žestoke kritike u javnosti i zamalo dovelo do abdikacije Nevena Ljubičića. SDP pokušava involvirati model kakav postoji u Švedskoj, makar je upitno koliko je to moguće u državi poput Hrvatske. Sasvim sigurno da će ukidanje administrativne pristojbe imati dobar odjek u javnosti, ali pitanje je kako će na tu odluku gledati Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond.

Iz ovih institucija traju permanentni pritisci na hrvatsku Vladu za rezanje troškova u socijali i zdravstvu, i nove beneficije ne bi dobile dobru ocjenu. Ali ako se Račan želi predstaviti kao samostalan političar i državnik, morat će odbaciti neke pritiske iz inozemstva. Ionako socijaldemokratska strategija predviđa brži rast sredstava za zdravstvo. Jedna od glavnih optužbi na račun Sanaderova kabineta, odnosi se na sve manje novca ministarstvu Nevena Ljubičića. Zdravstveni proračun iznosi 15,733 milijardi kuna i u odnosu na 2005. veći je za 1,69 posto. Ali kada se odbiju pristigli krediti, HDZ je za zdravstvo izdvojio 0,7 posto manje novca, dok je istovremeno državni proračun povećan za značajnih 7 posto. Kada se uzme u obzir da rokovi plaćanja dobavljačima iznose nekoliko mjeseci i da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje dužan više od milijardu i pol kuna, Ostojićeva strategija zaključuje da su ovo eklatantni dokazi promašene zdravstvene politike Ive Sanadera i njegove ekipe.

SDP namjerava proširiti i listu besplatnih lijekova, pri čemu problematičnom smatraju Ljubičićevu izjavu kako će na besplatnoj listi ostati svi lijekovi. Ostojić dokazuje da ministar zdravstva nije rekao istinu i kao primjer uzima Renegal, lijek koji koriste pacijenti na hemodijalizi. Iz akcijskih planova za zdravstvo proizlazi da SDP planira još neke lijekove uvrstiti na listu besplatnih. Budući da je u zdravstvu zaposleno 65.000 osoba, Rajko Ostojić i suradnici dio strategije posvećuju i njima. U skladu sa zakonima Europske unije radno vrijeme liječnika će se skratiti na 48 sati tjedno, a postoje i planovi za brže usavršavanje liječnika-specijalista. SDP-ovci podsjećaju da u Hrvatskoj nedostaje 340 liječnika interne medicine i 400 kirurga, dok su zbog uvođenja administrativnih pristojbi medicinske sestre postale blagajnice i moraju zanemarivati pacijente. Pritom se podsjeća na uspješnu politiku Račanove vlade jer je 2000. na burzi rada bilo 1.100 nezaposlenih liječnika, a 2004. trostruko manje. Kao što su prije nekoliko godina dramatično smanjili nezaposlenost medicinskih kadrova, Ostojićevi suradnici sada pripremaju način kako ubrzati edukaciju novih specijalista. Pritom podsjećaju da se za vrijeme mandata prošle Vlade radilo na 120 znanstvenih projekata, a ove godine ta brojka iznosi samo 30, što dokazuje sve manje ulaganje u razvoj zdravstva.

SDP-ovci drže kako je i najnovija anketa o stanju u hrvatskom zdravstvu manipulacija i navode dva argumenta. Prvo, anketni listići nisu kuvertirani što znači da ih svatko može ispuniti i ubaciti u pretince, i drugo, hrvatski pacijenti zdravstvene usluge ocjenjuju s nevjerojatnih 4,6 do 4,8, dok vodeće američke klinike John Hopkins i Mayo dobivaju ocjenu 4,5. Drugim riječima, bolje se liječiti u Zadru, Bjelovaru ili Rijeci nego u najboljim svjetskim klinikama. SDP-ovci se pozivaju i na godišnja izvješća Svjetske zdravstvene organizacije prema kojima se hrvatsko zdravstvo nalazi na 85. mjestu prema pristupačnosti i odnosu prema pacijentu, a tek 115. u odnosu na kvalitetu zdravstvene zaštite. Rajko Ostojić i SDP odbacuju trend privatizacije i zagovaraju povratak solidarne zdravstvene politike. Sustav koji guta 15 milijardi kuna mogao bi se voditi efikasnije i uz manje korupcije, a istovremeno bi pružao veći opseg usluga pacijentima. Čini se da je Ivica Račan, govoreći šahovskim rječnikom, predizbornu kampanju odlučio otvoriti dvojicom bliskih suradnika koji formalno nisu članovi njegove partije, Ljubom Jurčićem i Rajkom Ostojićem. Ostvari li SDP izbornu pobjedu, obojica će biti važni članovi iduće državne administracije.

email to:Robert Bajrusi

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika