10.07.2002. / 00:00

Autor: Domagoj Davidović

Županijski sud

Osuđen Marko Marčinko

...

MARKO MARČINKO NEPRAVOMOĆNO OSUĐEN NA ČETIRI GODINE
Marko Marčinko, predsjednik Uprave Glumine banke, u utorak je nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti. U kaznu će se uračunati i pritvor u kome je od 28. siječnja 2002. Presudom mu se oduzimaju kuća te 14, 700. 000 kuna stečenih zloporabom pozicije. Nakon izlaska iz zatvora, još su mu se tri godine zabranjuje bavljenje financijskim poslovanjem.
Marčinkov sin Krunoslav, istom je presudom osuđen na godinu dana zatvora. Trećeoptuženi Ivan Perić osuđen je na godinu i pol. Obojica moraju platiti po 3000 kuna sudskih troškova te troškove financijskog vještačenja koji će biti naknadno izračunati.
Optužnicom se Marčinko tereti za prodavanje dionica Glumine banke fizičkom osobama koje su dionice opet prodavale banci po višoj cijeni, a razliku je Marčinko zadržavao za sebe. Tako su se umjesto za interese dioničara, društva i zaposlenih brinuli za svoje vlastite interese. Sve su to radili sa svojih pozicija predsjednika tj. direktora uprave.
Sutkinja Tomerlin – Almer, koja je predsjedala vijećem zagrebačkog Županijskog suda koje je donijelo presudu, na kraju je dodala kako dijelom vjeruje M. Marčinku da je te akcije poduzimao u želji za boljitkom banke.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika