10.10.2006. / 17:08

Autor: Nacionalova redakcija

HRVATSKA

HNB uvodi reda na kreditno tržište

HNB objavila nove smjernice kojima će pokušati obuzdati rizično zaduživanje građana.

Željko Rohatinski, guverner HNB-aŽeljko Rohatinski, guverner HNB-aNove smjernice HNB-a za kreditiranje građana još su jedan prilog u obuzdavanju kreditne ekspanzije banaka. Njima se od banaka traže stroži kriteriji za odobravanje kredita koji su krajem kolovoza dosegli 89,56 milijardi kuna. Tako se, među ostalim, preporučuje da omjer kredita i vrijednosti kolaterala (hipoteke) ne bi smio biti veći od 75 posto, a poznato je da danas mnoge banke odobravaju kredite uz mnogo viši omjer. HNB savjetuje bankama donošenje adekvatne strategije kreditne politike pomoću koje bi se odredila razina kreditnog rizika i kamatne stope. Banke će morati poraditi i na upravljanju odnosa između rizika i cijene kredita. Tako neće istu kamatnu stopu dobiti lijent koji je na granici kreditne sposobnosti i onaj kojemu prihodi nekoliko puta premašuju kreditnu ratu. Iz HNB-a poručuju da se smjernicama želi uvesti red na tržištu te da su one preporuka, a ne obveza za banke.

Jedna od smjernica HNB-a odnosi se na sveobuhvatni i kontinuirani sustav praćenja klijenata kojima su već odobreni krediti. Banka mora nakon odobrenja kredita pratiti sve elemente kreditne sposobnosti (dodatno zaduživanje, praćenje kvalitete i vrijednosti kolaterala i sl.) kako bi na vrijeme uočila eventualnu prezaduženost koja bi mogla dovesti do nemogućnosti podmirenja dospjelih obveza. Pomoću kreditnih registara bake ćebiti upoznate s kreditnom sposobnošću klijenata. HNB preporučuje da se osobe koje pri zaduživanju u banci uskrate suglasnost da banka dostavi kreditnim registrima podatke o njihovoj zaduženosti, proglase kreditno nesposobnima.

Fotogalerija

  • Željko Rohatinski, guverner HNB-a

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika