10.10.2006. / 17:20

Autor: Ana Kirin

ZAGREB

Vojarna Borongaj postat će kampus

Ministar Primorac kazao je da je prenamjena vojarne Borongaj "najveća investicija i najznačajniji projekt u posljednjih 160 godina"

Zagrebačka vojarna Borongaj bit će prenamijenjena u prvi kampus u Hrvatskoj, potvrđeno je u utorak na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali predsjednik Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader, ministrica graditeljstva Marina Matulović-Dropulić, ministar znanosti Dragan Primorac, novoizabrani rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš i zagrebački dogradonačelnik Ivo Jelušić. Predsjednik Mesić je kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga RH dao suglasnost da se vojarna prenamjeni za civlne svrhe. Premijer Sanader objasnio je tu prenamjenu orijentiranošću Vlade da ustraje u namjeri da Hrvatska postane društvo znanja.

Ministar Primorac kazao je da je prenamjena vojarne Borongaj "najveća investicija i najznačajniji projekt u posljednjih 160 godina". Naglasio je da će to mjesto biti dodirna točka Sveučilišta i znanstvenih instituta. "Tamo će na od 6 do 8 fakulteta studirati između 35 i 40 tisuća studenata. Sveučilište će samo odlučiti koji će fakulteti tamo biti prebačeni", rekao je Primorac. U kampusu će biti mjesta za stanovanje 5 tisuća studenata i još dodatnih 500 mjesta za razmjenu studenata. Također, bit će puno zelenih površina, sportskih dvorana i drugih sadržaja. "Ovaj projekt po svojoj veličini i važnosti može se mjeriti sa Stanfordom i Yaleom", smatra ministar znanosti.

Zbog ovog projekta morat će se mijenjati zagrebački generalni urbanistički plan (GUP) i tek će nakon tih izmjena biti poznati rokovi i cijena projekta.

Vezane vijesti

'Mora se stati na kraj korupciji u visokom obrazovanju'

'Mora se stati na kraj korupciji u visokom obrazovanju'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nedopustivim je ocijenio da profesori pojedinih fakulteta pristup ispitu uvjetuju kupnjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika