29.04.2003. / 00:00

Autor: Mario Duspara

ZAGREB

UMRO GENERAL JANKO BOBETKO

Umirovljeni stožerni general Janko Bobetko umro je u utorak u svom domu zbog otkazivanja respiratornog i cirkulacijskog sustava. «Unatoč poduzetim mjerama reanimacije smrt je nastupila u 11,55 sati» izjavio je voditelj liječničkog konzilija koji se brinuo o generalu Bobetku, dr. Mijo Bergovec.
Na zahtjev obitelji, umirovljeni general Bobetko otpušten je u srijedu sa liječenja na Zavodu za bolesti srca i krvnih žila Kliničke bolnice “Dubrava”. Iako ga je Haški sud optužio za ratne zločine, zbog kritičnog zdravstvenog stanja nije niti saslušan. Bobetko je prije smrti, unatoč protivljenju liječničkog konzilija, osobno zahtijevao odlazak na kućno liječenje, kako bi posljednje dane proveo u krugu obitelji.
Bobetko je rođen 10. siječnja 1919. u selu Crncu pokraj Siska. Tijekom drugog svjetskog rata priključio se Prvom partizanskom odredu, najstarijoj antifašističkoj postrojbi u Europi. Za vrijeme rata teško je ranjen u Sloveniji, kod Dravograda. Nakon rata nastavio je vojničku karijeru i dogurao do čina generala, ali je umirovljen 1972. godine zbog sudjelovanja u Hrvatskom proljeću. Nakon osamostaljenja Hrvatske reaktivirao je vojničku karijeru priključivši se Hrvatskoj vojsci.
Posljednji ispraćaj generala Janka Bobetka bit će u petak, 2. svibnja, na zagrebačkom groblju Mirogoju, a pokop isti dan u rodnom mjestu Crncu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Vezane vijesti

Bobetkova posveta Tuđmanu

Bobetkova posveta Tuđmanu

K njigu “Sve moje bitke” Janko Bobetko poklonio je i Franji Tuđmanu. Posveta je datirana sa 11. listopadom 1996. a u njoj preko čitave… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika