11.10.2006. / 08:55

Autor: Ana Kirin

SJEVERNA KOREJA

SAD odbija pregovore i zračne snage drži u pripravnosti

Nakon Sjevernokorejske nuklearne aktivnosti američki zrakoplovi za prikupljanje podataka posljednja 24 sata su u zraku

Sjedinjene američke države ponovno su odbile ponudu Sjeverne Koreje da stupe u izravne pregovore. Iz SAD-a poručuju kako se neće zastrašiti prijetnjama Pjongjanga da raspolaže projektilima s nuklearnom bojevom glavom. Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow rekao je da je moguće da svijet neće nikad do kraja utvrditi jer li Sjeverna Koreja uspješno izvela nuklearni pokus, sugerirajući da je eksplozija bila manja od očekivane. Navodno je Pjongjang obavijestio Kinu da će izvesti pokus s nuklearnom bombom snage četiri kilotona, a seizmološka mjerenja pokazala su snagu podzemne eksplozije od 0,5 kilotona.

Ipak, američke zračne borbene snage smještene na japanskoj Okinavi u visokoj su pripravnosti. Nakon Sjevernokorejske nuklearne aktivnosti američki zrakoplovi za prikupljanje podataka posljednja 24 sata su u zraku. U punoj pripravnosti je šest zrakoplova opremljenih najmodernijom opremom za promatranje i dva borbena zrakoplova F 16.

Vezane vijesti

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Kina, Japan i Južna Koreja smatrat će neprihvatljivim treći sjevernokorejski nuklearni pokus koji će se po ocjeni stručnjaka dogoditi u bliskoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika