11.10.2006. / 13:53

Autor: Goran Jurić

SJEVERNA KOREJA

Nuklearni testovi su bili uspješni

"Ukoliko nas SAD nastavi gnjaviti i poveća pritisak smatrat ćemo to objavom rata i poduzeti odgovarajuće mjere", izjavio je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova

Sjeverna Koreja je u svojoj prvoj izjavi objavila da bi na pritiske SAD-a mogla odgovoriti i "fizičkim" mjerama. "Ukoliko nas SAD nastavi gnjaviti i poveća pritisak smatrat ćemo to objavom rata i poduzeti odgovarajuće mjere", izjavio je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova kako prenosi centralna korejska Novinska agencija. U izjavi nisu točnije objašnjeno o kakvim se mjerama radi. Osim toga, najavljena su i nova nuklearna testiranja ukoliko SAD nastavi sa svojim neprijateljskim stavom. Unatoč ovim izjavama Japan i dalje planira prekinuti uvoz iz Sjeverne Koreje i zabraniti njihovim brodovima ulazak u japanske luke.

Situacija na granici s Južnom Korejom još je uvijek napeta, a vojnici sa sjeverne strane nastavljaju sa provokacijama koje sežu od pljuvanja preko granice ograđene bodljikavom žicom, pokazivanja srednjeg prsta do pokreta koji simuliraju rezanje grla nožem.

U međuvremenu, Južna Koreja najavljuje povećanje konvencionalnog vojnog arsenala kako bi bili spremni odgovoriti na "prijetnju sa Sjevera". U dotični arsenal spadaju i oružja koja bi bila u stanju zaustaviti projektile s nuklearnim bojevim glavama.

Vezane vijesti

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Kina, Japan i Južna Koreja smatrat će neprihvatljivim treći sjevernokorejski nuklearni pokus koji će se po ocjeni stručnjaka dogoditi u bliskoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika