12.10.2006. / 09:20

Autor: Martina Zeković

SAD

Prvi Amerikanac optužen za izdaju nakon 50 godina

U optužnici se navodi da je Gadahn "svjesno pripadao neprijatelju Sjedinjenih Država, naime, al Qaedai, i pružao al Qaedai pomoć i potporu ...s namjerom da izda Sjedinjene Države"

Adam Gadahn koji se pojavio na propagandnim video snimcima za terorističku organizaciju al Qaedau u kojoj poziva Amerikance da se preobrate na islam kao što je on to učinio u tinejdžerskim godinama te da niti jedan musliman ne smije liti suze za zapadnjacima ubijenima u terorističim napadima. Gadahn je tako postao prvi Amerikanac optužen za izdaju nakon Drugog svjetskog rata, za što može biti osuđen na smrt, te za materijalnu potporu terorističkoj skupini. U optužnici se navodi da je Gadahn "svjesno pripadao neprijatelju Sjedinjenih Država, naime, al Qaedai, i pružao al Qaedai pomoć i potporu ...s namjerom da izda Sjedinjene Države". FBI ga je temeljem optužnice stavio na popis najtraženijih terorista i ponudio milijun dolara nagrade za informaciju koja bi vodila njegovu uhićenju ili osudi. Vjeruje se da je Gadahn boravio u al Qaedainim logorima za obuku u Pakistanu kao jedan od njezinih prevoditelja. Poznat je pod svojim ratnim imenom Azzam al-Ameriki ili "Azzam Amerikanac", a odrastao je na farmi koza pokraj Los Angelesa.

Vezane vijesti

Policija u potrazi za teroristima pretražila i selo

Policija u potrazi za teroristima pretražila i selo

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini nastavile su široku akciju usmjerenu na provjeru djelovanja različitih zajednica u toj zemlji koje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika