12.10.2006. / 10:29

Autor: Martina Zeković

TURSKA

Prosvjedi protiv francuskog zakona

urci su ubili oko 1.5 milijuna Armenaca u sistematskom masakru koji Turska čvrsto negira objašnjavajući da je bilo borbi, ali ne i genocida

Francuski parlament trebao bi glasati o zakonu koji bi kriminalizirao negiranje da je Turska počinila genocid nad Armencima 1915.- 1917. što je izazvalo velike prosvjede u Turskoj. Naime, Francuska ima oko 500 000 ljudi armenskog porijekla koji čine najveću armensku imigrantsku zajednicu u zapadnoj Europi. Turci su ubili oko 1.5 milijuna Armenaca u sistematskom masakru koji Turska čvrsto negira objašnjavajući da je bilo borbi, ali ne i genocida.

Turska smatra da bi predloženi zakon mogao opasno naštetiti bilateralnim odnosima kao i francuskim poslovima koji bi mogli nazadovati. Zakonom bi se uspostavila zatvorska kazna od godine dana i 45.000 eura novčane kazne. Turska već tjednima upozorava Francusku da ne promiče taj prijedlog jer kako kaže turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul, "ako prijedlog prođe Turska neće izgubiti ništa, ali će Francuska izgubiti Tursku. Francuska će postati zemlja koja zatvara ljude koji izražavaju svoje mišljenje".


Turski parlament odgovorio je razmatranjem zakona koji bi kriminalizirao negiranje genocida koji su Francuzi proveli u Alžiru 1945. godine.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika