12.10.2006. / 11:40

Autor: Marin Medić

POLITIKA

Rješava li se Njemačka napokon ratnog nasljeđa?

U prilog modernijem pogledu na Njemačku ide i činjenica da je njemačka mornarica na putu prema Libanonu, gdje će preuzeti kontrolu nad akvatorijem.

Ispred sjedišta stranke Zelenih u Berlinu, postavljen je veliki poster koji bi u bilo kojoj drugoj zemlji bio nezamjetljiv, no koji je u Njemačkoj potaknuo brojne diskusije. Poster na sebi ima sliku svastike bačene u koš za smeće, uz natpis "Nacisti? Ne hvala.“

Ovo je značajan pomak u Njemačkoj, jer predstavlja pokušaj suprotstavljanja normama prošlosti: do nedavno je bilo kakvo prikazivanje svastike bilo ilegalno, a kazne ozbiljne. Ovakav istup jedne političke stranke je možda znak da Njemačka namjerava zbaciti stigmu prošlosti i suočiti se s njom otvorenih očiju.

U prilog tome govori i činjenica da je njemačka mornarica na putu prema Libanonu, gdje će preuzeti kontrolu nad akvatorijem. To je ujedno i najjači mandat njemačkih oružanih snaga od drugoga svjetskoga rata i pokazatelj da se Njemačku napokon počinje gledati kao modernu zemlju, a ne "nasljednicu Trećega Reicha“. Istina, ni ova vojna akcija nije prošla bez kontroverzi jer se postavljalo pitanje kako će svijet reagirati ako njemačka mornarica bude prisiljena otvoriti vatru na izraelska plovila, bacajući na cijeli angažman opet sjene prošlosti. Ipak, mandat je jasan: zaštita dodijeljenih voda, te ophodnja i pretraživanje sumnjivih plovila. Njemačka time stupa uz bok modernih, globalno angažiranih zemalja na ravnopravnoj bazi.

Napokon prevladava shvaćanje da je hitac ispaljen iz njemačkog broda hitac pod UN-ovim mandatom, a ne hitac stare Kriegsmarine i svega što je uz nju išlo.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika