12.10.2006. / 16:23

Autor: Ana Kirin

SVIJET

Nova rezolucija UN-a o Sjevernoj Koreji

"SAD se nada da će u petak biti prihvaćen prijedlog rezolucije kojom bi se Sjeverna Koreja kaznila za nuklearni pokus koji je izvela unatoč pozivima na suzdržanost Vijeća sigurnosti", izjavio je američki veleposlanik pri UN-u John Bolton

Sjedinjene Američke Države predložile su novu rezoluciju UN-a o Sjevernoj Koreji. Njome se predviđa zabrana putovanja, no ublažavaju se financijske sankcije i inspekcije tereta kako bi se zadobila potpora Rusije i Kine. Nacrt ne uključuje zahtjeve Japana da se sjevernokorejskim brodovima zabrani ulazak u luke diljem svijeta, kao i slijetanje i polijetanje zrakoplova te zemlje u bilo koju državu. Prijedlog Tokija oštriji je od onoga Sjedinjenih Američkih Država i najvjerojatnije će naići na žestok otpor Kine i Rusije. "SAD se nada da će u petak biti prihvaćen prijedlog rezolucije kojom bi se Sjeverna Koreja kaznila za nuklearni pokus koji je izvela unatoč pozivima na suzdržanost Vijeća sigurnosti", izjavio je američki veleposlanik pri UN-u John Bolton. Poput prijedloga rezolucije od ponedjeljka, i u novom se nacrtu osuđuje pokus, od Sjeverne Koreje traži se hitan i bezuvjetan povratak šesterostranim pregovorima i uvode sankcije za ignoriranje apela Vijeća sigurnosti. Novost je i poziv Sjevernoj Koreji da "više ne obavlja nuklearne pokuse i ne lansira balističke rakete".

Veleposlanik Sjeverne Koreje zadužen za normalizaciju odnosa s Japanom Song II Ho izjavio je da će Sjeverna Koreja poduzeti "oštre mjere" protiv Japana ako se uvedu dodatne sankcije zbog nuklearnog pokusa Pyongyanga.

Nakon tog pokusa, i južnokorejska vojska započela je s prilagodbom svojih kapaciteta za eventualni nuklearni rat. Južna Koreja inače se odrekla razvoja svojeg nuklearnog programa uz jamstvo zaštite SAD-a. Južnokorejski predsjednik Roh Moo Hyun namjerava u petak otputovati u Kinu kako bi s predsjednikom Huom Jintaom razgovarao o najnovijem razvoju događaja glede Sjeverne Koreje i njezina nuklearnog programa. Očekuje se da će njih dvojica razgovarati o zajedničkim mjerama protiv Sjeverne Koreje zbog izvođenja nuklearnog pokusa, ali i miroljubivim metodama rješavanja tog vrućeg pitanja.

Vezane vijesti

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Kina, Japan i Južna Koreja smatrat će neprihvatljivim treći sjevernokorejski nuklearni pokus koji će se po ocjeni stručnjaka dogoditi u bliskoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika