12.10.2006. / 17:17

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Šarinić tvrdi da nije znao za tajne račune

Hrvoje Šarinić izjavio je da osim računa u austrijskoj banci u Villachu, ne zna za druge račune na kojima se prikupljao novac za obranu Hrvatske

Hrvoje Šarinić, bivši savjetnik i predstojnik ureda pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana izjavio je u četvrtak nakon neuspješnog mirenja s hrvatskim iseljenikom iz Švicarske Radovanom Smokvinom kojega je pred zagrebačkim Općinskim sudom tužio za klevetu da, osim računa u austrijskoj banci u Villachu, ne zna za druge račune na kojima se prikupljao novac za obranu Hrvatske. Također je izrazio čuđenje što se u medijima posljednjih dana govori o bankovnim računima u Grazu i Beču. Šarinić tvrdi da on za te račune ne zna.

Potvrdio je da je zajedno s pokojnim ministrom obrane Gojkom Šuškom imao punomoć na računu u Villachu na koji se prikupljao novac za obranu Hrvatske u vrijeme međunarodnog embarga na uvoz oružja. Kazao je da je pravo potpisa kasnije imao i pokojni ministar financija Jozo Martinović. Šarinić tvrdi da je potpisao 20-ak naloga za kupovinu oružja te da je kod tih poslova uvijek dobivao specifikaciju u kojoj je bila navedena količina, cijena i kvaliteta oružja, a o svemu je, kaže, izvještavao nadležna ministarstva. Kazao je i da ne zna je li i Tuđman imao punomoć na računu. Na upit novinara je li znao za nezakonitosti oko raspolaganja novcem za obranu Hrvatske dok je bio ministar pravosuđa, Šarinićev odvjetnik Miroslav Šeparović odgovorio je niječno, dodavši kako je vjerojatno toga bilo. Dodao je kako je državno odvjetništvo moralo to tada istražiti ako je imalo ikakve informacija i ocijenio da će danas to biti teško raščistiti.

Inače, sudski postupak koji je Šarinić pokrenuo protiv Smokvine nastavlja se 11. prosinca pred sucem Zorislav Kaleb. Šarinić smatra da je oklevetan u članku riječkog Novog lista, iz srpnja prošle godine, u kojemu ga Smokvina, među ostalim, optužuje da je zlouporabio novac i pokrao iseljenike, da je po njegovom nalogu novac završio na računima raznih kompanija i da je iskorišten za kupnju privatnih zrakoplova. Smokvina je u četvrtak na sudu izjavio da se ne osjeća krivim jer to nisu bile njegove riječi te da nije ni pisao sporni članak niti ga je autorizirao. Kazao je da, za razliku od parnice u kojoj je od Šarinića tražio povrat novca koji je uplatio za obranu Hrvatske, sada samo traži odgovor na pitanje gdje je otišao njegov novac. Na iduće ročište će biti pozvana autorica članka Gorjana Ćaleta Car.


Vezane vijesti

Molim vas, vratit ću 26,4 milijuna kuna

Molim vas, vratit ću 26,4 milijuna kuna

Bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije, Stjepan Fiolić, spreman je vratiti 26,4 milijuna kuna navodno pronevjerene u slučaju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika