13.10.2006. / 08:57

Autor: Ana Kirin

RATNI ZLOČIN

Australski sud za izručenje Kapetana Dragana

Australski sudac Dennis Cowdroy u petak je odbacio priziv kojeg su Vasiljkovićevi odvjetnici prošlog mjeseca uložili pred federalnim sudom, a u kojem su osporili njegovo izručenje Hrvatskoj tvrdeći da se australski federalni zakon, koji regulira pitanja izručenja, ne odnosi na optužene za ratne zločine

Australski federalni sud u petak je podržao nalog za izručenje Hrvatskoj Dragana Vasiljkovića, bivšeg zapovjednika srpskih paravojnih snaga poznatijeg kao Kapetan Dragan. Prošlog mjeseca, Vasiljkovićevi odvjetnici uložili su pred federalnim sudom priziv u kojem su osporili njegovo izručenje Hrvatskoj tvrdeći da se australski federalni zakon, koji regulira pitanja izručenja, ne odnosi na optužene za ratne zločine. Australski sudac Dennis Cowdroy u petak je odbacio taj , noobrazloženje odluke nije objavljeno.

Australski državljanin, 51-godišnji Vasiljković bio je zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj od 1991. do 1993. godine, a osumnjičen je za sudjelovanje u ratnim zločinima protiv civila i Hrvatske vojske te zatvorenika. Uhićen je 20. siječnja u Sydneyju temeljem međunarodne tjeralice koju je raspisala Hrvatska, nakon čega se žalio australskom Vrhovnom sudu tvrdeći da je protuzakonito zatvoren jer dvije zemlje nemaju formalni sporazum o izručenju. No Vrhovni sud mu je u lipnju odbacio žalbu prihvativši ocjenu australske vlade da Vasiljković može biti izručen temeljem Ugovora o izručivanju zemalja Commonwealtha pa je postupak nastavljen na lokalnome sudu u Sydneyu.

Šibensko Županijsko državno odvjetništvo Vasiljkovića tereti da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba 'Alfa', postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija. Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Tereti ga se također da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca. Tijekom tog napada, protivno odredbama Ženevskih konvencija, oštećene su i uništene civilne zgrade, stanovništvo je natjerano u bijeg, opljačkana im je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i strani novinar.

Vezane vijesti

Vlasnik Coste: Kapetan Concordije prevario kompaniju

Vlasnik Coste: Kapetan Concordije prevario kompaniju

Kapetan kruzera Costa Concordia Francesco Schettino prevario je kompaniju Costa Crociere izjavama koje nisu omogućile procjenu opsega drame u noći… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika