13.10.2006. / 13:25

Autor: Ana Kirin

BiH

Bez bosanskog državljanstva ostale 92 osobe

Povjerenstvu je dostavljeno ukupno 668 predmeta koji se odnose na osobe što su državljanstva BiH stekle uglavnom tijekom rata, na temelju potvrda da su bili pripadnici Armije BiH, a provjera takvih državljanstava provodi se zbog procjene kako među tim osobama ima i onih koje bi mogle biti povezane s terorističkim aktivnostima

Posebno povjerenstvo pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, koje provjerava državljanstva osoba podrijetlom iz afro-azijskih zemalja, utvrdilo je do rujna ove godine 92 slučaja nezakonite dodjele bosanskohercegovačkih putovnica, prenosi u petak sarajevski "Dnevni avaz". List je prenio i dijelove povjerljivog izvješća Povjerenstva, dostavljenog na potvrdu Vijeću ministara, u kojemu se, uz navođenje 92 slučaja u kojima su državljanstva oduzeta, spominje i 99 slučajeva potvrde stečenih državljanstava.

Povjerenstvu je dostavljeno ukupno 668 predmeta koji se odnose na osobe što su državljanstva BiH stekle uglavnom tijekom rata, na temelju potvrda da su bili pripadnici Armije BiH. Provjera takvih državljanstava provodi se zbog procjene kako među tim osobama ima i onih koje bi mogle biti povezane s terorističkim aktivnostima, a zbog rata u BiH njihova prošlost nije mogla biti pravodobno provjerena prije primanja u državljanstvo BiH. Revizija se ne odnosi na osobe podrijetlom s područja bivše Jugoslavije.

U izvješću Vijeću ministara Povjerenstvo posebice ističe problem postupanja s osobama kojima je državljanstvo oduzeto. One u pravilu ne mogu biti protjerane iz zemlje sve dok odluka o oduzimanju državljanstva ne postane pravomoćna. Osobe kojima prijeti mogućnost oduzimanja državljanstva sada od vlasti BiH traže da se poštuje njihovo pravo na zajednički život s obiteljima koje žive u toj zemlji, odnosno da im se dopusti ponovno podnošenje zahtjeva za dodjelu državljanstva.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika