16.10.2006. / 12:02

Autor: Ana Kirin

SJEVERNA KOREJA

UN: Milijuni će gladovati zbog sankcija

Nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo odluku o nametanju sankcija Sjevernoj Koreji zbog izvođenja nuklearnog pokusa, pojedine su zemlje od ponedjeljka počele provoditi tu odluku

Milijuni siromašnih Sjevernokorejanaca naći će se ove zime u "teškom položaju" zbog smanjenih isporuka hrane UN-ovog Svjetskog programa za hranu (WFP) i smanjenja bilateralne pomoći u hrani od strane Kine i Južne Koreje, objavio je u ponedjeljak UN. Iako sankcije protiv Sjeverne Koreje, uvedene zbog izvođenja nuklearnog pokusa, ne podrazumijevaju ukidanje humanitarne pomoći, pomoć će biti smanjenja jer je SAD odlučio obustaviti svoj dio pomoći koja se distribuira putem WFP-a. Dotok pomoći iz Južne Koreje već je ranije obustavljen a pomoć Kine iznosi jednu trećinu pomoći dostavljene prošle godine, pojasnio je glasnogovornik WFP-a Mike Huggins koji se upravo vratio iz petodnevnog posjeta Sjevernoj Koreji. "Ukoliko hrana tamo ne stigne, djeca, majke i stariji će se posebice naći u vrlo teškom položaju", rekao je Huiggins. Prema njegovim riječima, u toj je zemlji neishranjeno 37 posto djece, a trećina majki je neishranjena i anemična.

Nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo odluku o nametanju sankcija Sjevernoj Koreji zbog izvođenja nuklearnog pokusa, pojedine su zemlje od ponedjeljka počele provoditi tu odluku. Sankcije omogućuju državama da zaustave teret koji morem, kopnom ili zrakom ulazi i izlazi iz Sjeverne Koreje, kako bi provjerile je li povezan s proizvodnjom oružja za masovno uništenje. Kineski dužnosnici počeli su pomnije pretraživati sjevernokorejski teret u kamionima na graničnom prijelazu Dandong. Australija je zabranila ulazak sjevernokorejskim brodovima u australske luke. Malezija se protivi sankcijama, a Japan je u njihovom provođenju spriječen pacifističkim ustavom. Američki veleposlanik u Tokiju Thomas Schiffer smatra da postoje načini na koji će Japan pridonijeti sankcijama UN-a. Schieffer je dodao da povratak Sjeverne Koreje na šesterostrane pregovore o nuklearnom programu neće biti dovoljan za ukidanje sankcija UN-a. Pregovori između dviju Koreja, Japana, SAD-a, Rusije i Kine posljednji su put održani u studenom prošle godine, no Pjongjang od tada bojkotira sve rasprave o spornom pitanju nuklearnog programa.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da odbacuje sankcije Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje. Optužio je Sjedinjene Države da Vijeće sigurnosti rabe kao "oružje za uspostavu svoje hegemonije". Ahmadinedžad je, kao "nelegalan", odbacio i zahtjev Vijeća da Iran obustavi proces obogaćivanja urana, poručivši da će Teheran bez straha nastaviti s nuklearnim aktivnostima.

Vezane vijesti

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Peking, Tokio i Seul protiv nuklearnih pokusa Pjongjanga

Kina, Japan i Južna Koreja smatrat će neprihvatljivim treći sjevernokorejski nuklearni pokus koji će se po ocjeni stručnjaka dogoditi u bliskoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika