Objavljeno u Nacionalu br. 570, 2006-10-16

Autor: Robert Bajruši

NACIONALOVO ISTRAŽIVANJE

Čačić sustigao Sanadera

Radimir ČačićRadimir Čačić Godinu dana prije parlamentarnih izbora, Ivo Sanader i Radimir Čačić uvjerljivo su vodeći političari koje bi birači željeli vidjeti na položaju predsjednika buduće hrvatske Vlade. Rezultat je to velikog Nacionalovog istraživanja u kojem je sudjelovalo 1000 ispitanika, koje je potvrdilo gotovo izjednačenu popularnost Čačića i Sanadera kao premijerskih kandidata. U vodstvu je aktualni premijer za kojega bi glasovalo 27,6 posto Hrvata, Varaždinski župan je drugi s 24,4 posto glasova, dok je na trećem mjestu Ivica Račan, predsjednik vodeće opozicijske stranke SDP-a, s 18,9-postotnom potporom. Rezultati su signifikantni jer je u identičnom Nacionalovom istraživanju iz rujna 2005. vodio Račan s 26,6 posto, a sada su ga pretekli i Sanader i Čačić.

U proteklih 13 mjeseci očito je došlo do preraspodjele hrvatskog biračkog tijela koje ponovno podržava aktualnog predsjednika Vlade, no kudikamo važnije je definitivno Čačićevo etabliranje kao nezaobilaznog premijerskog kandidata. Naravno da svaka analiza mora uzeti u obzir podatak da birači glasuju za stranke ili koalicije, a tu HNS nikako ne uspijeva postići bitniji rast rejtinga, međutim u godini dana moguće su raznorazne promjene. Potrebu stvaranja treće opcije, koja bi promijenila sadašnju bipolarnu podjelu, potvrdili su i rezultati aktualne popularnosti stranaka. Prema njima, ovdje vodi SDP za koji bi glasovalo 33,2 posto, dok je na drugom mjestu HDZ s 31,2 posto glasova. Izborni prag prelaze još HNS s 9,6 posto, HSP s 8,1 posto i HSS sa 6,5 posto, a određenu potporu imaju i HSLS s 3,1 posto, Hrvatska stranka umirovljenika s 2,1 posto, dok će u svojim jedinicama nekoliko mandata očito uzeti IDS kao i Branimir Glavaš. Dobro informirani izvori potvrđuju za Nacional da su prije nekoliko tjedana počeli intenzivni međustranački pregovori s ciljem formiranja predizbornih koalicija. Čačićeva nakana je okupljanje stranaka takozvanog centra, pri čemu posebno računaju na HSS, a namjera je intenzivirati razgovore i s HSLS-om. Čačić je svjestan kako HNS samostalno vjerojatno neće dobiti više od 12 do 14 posto glasova što jamči otprilike dvadesetak mandata u idućem sazivu sabora.

U takvim okolnostima prisiljen je na stvaranje koalicije stranaka centra, koja osigurava sinergijske rezultate i barem dvostruko veći broj zastupnika. Ovakva strategija ima dva problema: prvi je taj što većina potencijalnih saveznika ne gleda sa simpatijama na njegovu lidersku poziciju, i drugi što stranke na koje računa niti same ne znaju na kojoj su strani. HSLS i Đurđa Adlešić još uvijek podržavaju HDZ i računaju da će sa Sanaderom sastavljati iduću Vladu, dok je vodstvo HSS-a sklono postizbornom koaliranju sa SDP-om. Ove dvojbe mogle bi uskoro biti riješene jer su nedavno započeti razgovori vodećih dužnosnika HSS-a i HSLS-a o zajedničkom izlasku na izbore u studenom 2007. Da se radi o preliminarnim kontaktima, u nedjelju su za Nacional potvrdili visokopozicionirani članovi obje stranke. I jedni i drugi bi imali korist jer HSS sigurno prelazi prag u ruralnim izbornim jedinicama, dok liberali imaju solidnu potporu u urbanim mjestima. Premda je prije nepunih mjesec dana operirala benigni tumor na mozgu, u razgovore je uključena i Đurđa Adlešić. Očekuje se da će u prvoj fazi doći do usuglašavanja stajališta o glavnim temama, a tek kasnije o odnosu s drugim strankama i sastavljanju zajedničkih lista. HNS za sada nije uključen u pregovore HSS-HSLS, ali neki zastupnici kao Zlatko Kramarić, navodno bi htjeli vidjeti i Čačića. Rezultati istraživanja pokazuju da HNS, HSS i HSLS zajedno osvajaju više od 20 posto glasova, a postoje izgledi za priključenjem IDS-a i manjih lokalnih stranaka. Ovakve koalicije nisu rijetkost, primjerice, prije nekoliko mjeseci u Italiji je pobijedio Romano Prodi koji je vodio predizbornu koaliciju sastavljenu od pet stranaka. Usuglašavanje stavova u ovakvim grupacijama predstavlja problem, međutim činjenica je da tko god dobije najveći broj mandata, morat će sklapati koalicije. Radimir Čačić slijedeće razdoblje mora iskoristiti da bi se još snažnije predstavio kao političar koji je sposoban postati premijer, ali istovremeno treba naći način kako uvjeriti Josipa Friščića i Đurđu Adlešić na čvrstu suradnju. S druge strane, rezultatima ispitivanja javnog mnijenja mogu biti zadovoljni i SDP i HDZ. Kada bi se izbori sada održavali, socijaldemokrati bi dobili trećinu glasova, a to je cilj koji je postavio Ivica Račan.

Osvajanje većeg broja mandata od HDZ-a, osnovni je cilj najjače oporbene stranke u kojoj vjeruju da s takvim rezultatom sigurno osvajaju premijerski položaj i najvažnije resore u idućoj vladi. Pritom kao premijera svi vide Račana, a HNS tretiraju kao najpoželjnijeg koalicijskog partnera. Račanovi najbliži suradnici su sigurni kako će naposljetku privoljeti na suradnju HSS i IDS, a ako u pregovore o sastavljanju vlade krenu kao najjača stranka, mogu računati na potporu Hrvatske stranke umirovljenika i manjinskih zastupnika. “Samo jedan glas više od HDZ-a i mi smo pobjednici”, sažeo je cjelokupnu strategiju socijaldemokrata prije nekoliko dana član Račanove ekipe. SDP-ov problem ostaje Ivica Račan koji dobiva skoro dvostruko manje gasova od vlastite stranke. Račan je i dalje spor i neuvjerljiv, a neke kritike koje upućuje Sanaderovoj vladi, poput onih za korupciju ili prodaju državnih tvrtki Plive i Ine, jednostavno su neutemeljene. Kada je bio premijer, Račan je radio iste stvari i nema pravo kritizirati HDZ. Naravno da u vladajućoj stranci znaju za ovakva razmišljanja, ali Ivo Sanader vjeruje da ima dovoljno argumenata za još jednu pobjedu. U idućih pola godine, Vlada namjerava otvoriti nekoliko velikih investicija u Dalmaciji i Slavoniji, gdje posebno žele smanjiti utjecaj Branimira Glavaša. Sanader se posljednjih mjeseci nekoliko puta sastao s Antom Đapićem i postizborna koalicija HDZ-HSP nije upitna, a radit će se i na uvjeravanju međunarodne zajednice da pravaši više nemaju veze s ustaškom ideologijom. Jedan vladin dužnosnik potvrdio je kako čak i HDZ blagonaklono gleda na suradnju HSS-a i HSLS-a jer vjeruju da bi u konačnici ova koalicija mogla podržati Sanadera. Ionako su sigurni u Đurđu Adlešić, a o HSS-u razmišljaju kao o stranci koju se može kupiti davanjem beneficija za seljake. Sanaderov tabor može biti zadovoljan i stabilnom podrškom hrvatskih građana priključenju Europskoj uniji. Nacionalovo istraživanje pokazuje kako 56 posto Hrvata gleda pozitivno na ulazak u EU, dok se broj euroskeptika u godinu dana smanjio s 45 na 37 posto. Uzme li se u obzir da Sanader kao najbolji premijer i dalje ima barem malu prednost ispred Čačića i Račana, kao i da je HDZ vrlo blizu SDP-u, očito predstoji izuzetno dugotrajna i napeta kampanja.email to:Robert Bajrusi

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika