18.10.2006. / 09:39

Autor: Ante Pavić

WASHINGTON

Bush: Svjetski je interes da Hrvatska uđe u EU i NATO

Američki predsjednik George W. Bush u utorak je nakon sastanka s premijerom Ivom Sanaderom u Bijeloj kući dao potporu hrvatskim ambicijama da uđe u NATO i Europsku uniju. "Svjetski je interes da Hrvatska uđe u Europsku uniju i NATO", rekao je Bush i najavio da će se založiti na summitu NATO-a u Rigi u studenome da Hrvatska bude pozvana u članstvo 2008. godine. Na sastanku se, po njegovim riječima, razgovaralo o pitanjima vanjske politike pri čemu je zahvalio Hrvatskoj na pomoći koju pruža mladoj demokraciji u Afganistanu. Dodao je da se pričalo i o bilateralnim pitanjima, gospodarskoj suradnji, investiranju i o potrebi povećanja robne razmjene. Premijer Sanader zahvalio se na Bushevoj podršci za ulazak Hrvatske u EU i NATO te kazao kako je za još neka pitanja u Europi potrebno snažno transatlantsko partnerstvo dodajući da Hrvatska podržava suradnju SAD i Europske unije na rješavanju tih pitanja.

Premijera Ivu Sanadera u Pentagonu je primio ministar obrane Sjedinjenih Država Donald Rumsfeld. Nakon sastanka sa Sanaderom Rumsfeld je izrazio podršku ulasku Hrvatske u NATO i najavio da će Sjevernoatlantski savez sa summita u Rigi uputiti poruku da je zainteresiran za daljnje proširenje. Rumsfeld je izjavio da je vrlo impresioniran reformama obrane koje se provode u Hrvatskoj te naglasio da su Sjedinjene Države spremne pružiti svu potrebnu pomoć Hrvatskoj kako bi što prije bila spremna za ulazak u NATO. Ministar Rumsfeld visoko je ocijenio i doprinos Hrvatske misiji NATO-a u Afganistanu, kao i u mirovnim misijama UN-a u svijetu. Na pitanje želi li SAD povećanje broja hrvatskih vojnika u Afganistanu odgovorio je da bi SAD to pozdravio ali da je ta odluka u cijelosti na hrvatskoj strani. Na upit je li bilo govora o članku 98, odnosno sporazumu o neizručenju američkih vojnika Međunarodnom kaznenom sudu , Rumsfeld je kazao da se ovoga puta nije o tome razgovaralo ali da bi SAD želio potpisati taj ugovor koji je kao mogućnost predviđen i statutom ICC-a. Hrvatski premijer sastat će se u srijedu s američkim potpredsjednikom Dickom Cheneyem.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika