18.10.2006. / 18:47

Autor: Ana Kirin

BRUXELLES

Hrvatska završila postupak screeninga

Završetkom bilateralnog screeninga za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava završen je postupak pregleda usklađenosti zakonodavstva za sva 33 poglavlja o kojima se vode pregovori

Hrvatska je u srijedu u Bruxellesu završila bilateralni screening za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava, a i time cijeli postupak pregleda usklađenosti zakonodavstva za sva 33 poglavlja o kojima se vode pregovori. Acquis communautaire ili zajednička pravna stečevina inače je podijeljena u 35 poglavlja, ali se se o poglavljima Institucije i Ostala pitanja ne pregovora.

Screening je postupak koji prethodi konkretnim pregovorima u pojedinim poglavljima i koji omogućava definiranje pregovaračkih polazišta obiju strana u pregovorima. Sami pregovori uglavnom se svode na dogovaranje rokova u kojima će se zemlja koja pregovora uskladiti s europskim standardima. Europska komisija do danas je dovršila izviješća o screeningu za 16 poglavlja, a Vijeće EU-a dosad ih je obradilo 13, od kojih je Hrvatska u šest poglavlja dobila mjerila, a u sedam nije. Mjerila su donesena za poglavlja Javnih nabava, Tržišnog natjecanja, Socijalne politike i zapošljavanja, Pravde, slobode i sigurnosti, Slobodu kretanja kapitala i Slobodu kretanja roba. Za sedam poglavlja nema dodatnih mjerila - Znanost i istraživanje, za koje su pregovori u međuvremenu i privremeno zatvoreni, Obrazovanje i kultura, Carinska unija, Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, Ekonomska i monetarna politika, Poduzetništvo i industrijska politika i Pravo intelektualnog vlasništva.

Hrvatska je do sada dostavila svoje pregovaračke pozicije za Obrazovanje i kulturu i Carinsku uniju, a za koji dan u Bruxelles će biti poslane pregovoračke pozicije za još četiri poglavlja - Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, Pravo intelektualnog vlasništva, Ekonomska i monetarna unija i Poduzetništvo i industrijska politika. Procjenjuje se da će Hrvatska za dvije trećine poglavlja dobiti dodatna mjerila.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika