19.10.2006. / 08:57

Autor: Ana Kirin

HAAG

Hrvatska neće biti prijatelj suda ni na suđenju generalima

Suci su u srijedu odbili hrvatski zahtjev za suđenja Gotovini, Markaču i Čermaku, obrazloživši da se status amicusa curiae općenito dodjeljuje kako bi se sudu pomoglo da rasvijetli pravna pitanja, dok Hrvatska, tvrde, "želi utjecati" na predmete koji se "tiču isključivo pitanja u svezi s činjenicama"

Raspravno vijeće Međunarodnoga kaznenog suda u Den Haagu (ICTY) odbilo je u srijedu zahtjev Hrvatske da joj se na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, optuženima za ratne zločine u akciji Oluja, dodijeli status prijatelja suda. Hrvatska je ICTY-ju u rujnu podnijela zahtjev da joj se u procesu protiv hrvatskih generala, te u predmetu "Prlić i drugi", odobri status amicus curiae smatrajući da će podnescima koje bi sastavili pravni eksperti i povjesničari, prijatelji suda, osporiti neprihvatljive kvalifikacije haškog tužiteljstva iz optužnica u tim predmetima. ICTY je prošlog tjedna odbacio taj zahtjev Hrvatske za predmet "Prlić i drugi".

Suci su u srijedu odbili hrvatski zahtjev za suđenja Gotovini, Markaču i Čermaku, obrazloživši da se status amicusa curiae općenito dodjeljuje kako bi se sudu pomoglo da rasvijetli pravna pitanja, dok Hrvatska, tvrde, "želi utjecati" na predmete koji se "tiču isključivo pitanja u svezi s činjenicama". Vijeće u svojoj odluci ističe da se hrvatski zahtjev odnosi uglavnom na utvrđivanje činjenica te podsjeća da, prema haškim pravilima, iznošenje činjenica pripada nadležnosti strana u postupku, a ne prijatelja suda. Pored toga, vijeće ocjenjuje da većina činjenica kojima se Hrvatska željela baviti premašuje okvire optužnice te stoga njihovo razmatranje ne bi bilo od pomoći sudskom vijeću u ovom predmetu. U odluci se navodi da "ukoliko hrvatska Vlada ima bilo kakve informacije bitne za taj proces, može ih dostaviti bilo kojoj strani u postupku".

Na odluku ICTY-ja reagirao je hrvatski premijer Ivo Sanader te je izjavio u Washingtonu kako će svi dokumenti, dokazi i drugi materijali koji su bili pripremljeni za "prijatelje suda" u postupku protiv generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača biti predani njihovim obranama. "Savjet za suradnju s ICTY-jem uskoro će odlučiti hoće li se Vlada žaliti na odluku suda", najavio je Sanader.

Vezane vijesti

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Gotovinina obrana traži odbacivanje novih teza tužiteljstva

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom pozvala je žalbeno vijeće da ne uzme u obzir nove argumente koje je na žalbenoj raspravi održanoj u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika