19.10.2006. / 09:43

Autor: Ana Kirin

TERORIZAM

Al-Qaida planira napade na Veliku Britaniju

Stručnjaci strahuju da Velika Britanija nikada do sada nije bila tako jasna meta te da teroristi planiraju izvesti napad usporediv s napadima 11. rujna 2001. na SAD

Velika Britanija postala je glavna meta terorističke mreže al-Qaide, a prošlogodišnji bombaški napadi na London samo su početak, objavio je u četvrtak britanski list Guardian pozivajući se na stručnjake za borbu protiv terorizma. Obavještajni izvori, koji tvrde da imaju pristup najobuhvatnijim i svježim informacijama, kazali su za Guardian da se al-Qaida u Pakistanu regrupirala i bolje organizirala, unatoč četverogodišnjoj kampanji da se pohvata njezine vođe.

Stručnjaci strahuju da Velika Britanija nikada do sada nije bila tako jasna meta te da teroristi planiraju izvesti napad usporediv s napadima 11. rujna 2001. na SAD. "Napade 7. srpnja 2005. smatraju samo početkom", rekao je neimenovani viši izvor te dodao kako "Al-Qaida vidi Britaniju kao veliku priliku za smrtonosan napad i izazivanje neugodnosti vlastima". Tradicionalne britanske veze s Pakistanom čine je osobito laganom metom zbog tisuća ljudi koji svake godine putuju između dviju zemalja otežavajući vlastima praćenje mogućih sigurnosnih prijetnji, piše Guardian. Terorističke skupine u Velikoj Britaniji razvijaju nove strukture, s vođom, osobom zaduženom za nabavu oružja i obuku te nekoliko dobrovoljaca.

Britanske obavještajne službe i policija tvrde da su uspješno spriječili niz planiranih napada nakon londonskih napada u kojima su četvorica muslimanskih bombaša samoubojica usmrtili 52 putnika triju vlakova podzemne željeznice i autobusa. No izvori upozoravaju da dobrovoljaca za zamjenu uhićenih nikada ne nedostaje.

Vezane vijesti

WikiLeaks - Zatočenici Guantanama dali ključne informacije za pronalazak bin...

WikiLeaks - Zatočenici Guantanama dali ključne informacije za pronalazak bin Ladena

WikiLeaks otkriva da su dvojica zatočenika u Guantanamu, visokopozicionirani članovi Al-Qaede, dali su navodno ključne informacije koje su pomogle u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika