19.10.2006. / 09:58

Autor: Ana Kirin

SAD - HRVATSKA

Sanader zadovoljan posjetom SAD-u

Srdačan prijem i podršku koju su čelnici SAD-a iskazali Hrvatskoj i njezinim euroatlantskim težnjama, premijer Sanader je u srijedu u Washingtonu opisao kao "konačnu potvrdu i konačnu afirmaciju Hrvatske kao subjekta međunarodne politike i zajednički uspjeh svih onih koji su radili na učvršćenju međunarodnog položaja Hrvatske"

Hrvatski premijer Ivo Sanader svoj je trodnevni posjet SAD-u i razgovore s predsjednikom Georgeom W. Bushom, potpredsjednikom Dickom Cheneyem, ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom i državnom tajnicom Condoleezzom Rice ocijenio "iznimno uspješnim". Srdačan prijem i podršku koju su čelnici SAD-a iskazali Hrvatskoj i njezinim euroatlantskim težnjama, premijer Sanader je u srijedu u Washingtonu opisao kao "konačnu potvrdu i konačnu afirmaciju Hrvatske kao subjekta međunarodne politike i zajednički uspjeh svih onih koji su radili na učvršćenju međunarodnog položaja Hrvatske". Dodao je kako pritom misli na predsjednika Stjepana Mesića, na Hrvatski sabor, na predsjednika Sabora, bivše Vlade i hrvatske branitelje koji su se 1991. godine borili za neovisnost.

Kao najupečatljiviji trenutak posjeta izdvojio je izjavu predsjednika Busha da Hrvatska treba ući u članstvo NATO-a 2008. godine. Na pitanje je li zauzvrat Hrvatska trebala obećati potpisivanje članka 98. o neizručivanju američkih vojnika međunarodnom kaznenom sudu ili slanje dodatnih snaga u Afganistan, Sanader je kazao kako je čuo za takva nagađanja u Hrvatskoj, ali da se "o tome nije govorilo", te napomenuo kako se Hrvatska treba "emancipirati" i gledati na to kao na rezultat ukupnih napora na svojoj međunarodnoj afirmaciji. Na upit o tome kako hrvatsku javnost uvjeriti u prednosti NATO članstva, premijer je kazao kako NATO danas nije ono što je bio u vrijeme Hladnog rata, već je prije svega sustav vrijednosti kao što su demokracija, sloboda, ljudska prava, vladavina prava, socijalno-tržišno gospodarstvo. "To su vrijednosti koje Hrvatska brani i koje živi. Da je kojim slučajem Hrvatska 1991. bila članica NATO-a nikada ne bi bilo rata", rekao je Sanader.

Odgovarajući na pitanje o razgovorima o novim američkim investicijama u Hrvatskoj, premijer je ukazao na primjer Češke, čiji mu je premijer devet milijardi dolara ulaganja u 2005. godini obrazložio članstvom u NATO-u i EU-u, sugerirajući da članstvo donosi dobrobiti i na tom planu.

U posjetu SAD-u su, uz premijera Sanadera, boravili i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, ministar gospodarstva Branko Vukelić i ministar kulture Božo Biškupić. Sanader je iz SAD-a otputovao u Helsinki na sastanak čelnika Europske pučke stranke (EPP), kojoj pripada i HDZ.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika