19.10.2006. / 14:51

Autor: Nacionalova redakcija

PLIVA

Čoviću prijeti istraga

Saborski zastupnici traže ispitivnje zakonitosti Čovićeve prodaje Plivinih dionica.

Zbog prodaje opcionalnih Plivinih dionica Čovića je prijavila HANFAZbog prodaje opcionalnih Plivinih dionica Čovića je prijavila HANFA HSP-ov zastupnik Pero Kovačević je u Hrvatskom saboru zatražio da se ispita je li predsjednik Uprave Plive Željko Čović prilikom prodaje opcijskih dionica Plive počinio kazneno djelo, a ne samo prekršaj za koji ga je jučer prijavila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA).

Hanfa je prekršajnu prijavu podnijela zato što, kako je medijima rekao predsjednik Uprave Hanfe Ante Samodol, Čović korištenjem opcijskih ugovora nije smio trgovati vlastitim dionicama prije odluke Skupštine dioničara Plive. Rekao je da će Čović, 'prođe' li na sudu prekršajna prijava Hanfe, biti kažnjen sa 100 tisuća do 200 tisuća kuna, a u prodaji opcijskih dionica iz trezora Plive, na koju, smatra, nema zakonsko pravo. Kovačević pita ne radi li se ovdje o kaznenom djelu zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe povjerenja, tvrdeći da je trgovanje povlaštenim informacijama svugdje u svijetu teško kazneno djelo za koje je predviđeno oduzimanje nezakonito stečene imovine.

Čovićevo vođenje Plive kritizirali su mnogu saborski zastupnici. Kovačević je rekao da je "Čović upropastio Plivu, a sebi pomogao". IDS-ov zastupnik Damir Kain tvrdi da je Čović zaradio na dionicama 27 milijuna kuna, a ne nekoliko milijuna koliko se prvotno govorilo.

Fotogalerija

  • Zbog prodaje opcionalnih Plivinih dionica Čovića je prijavila HANFA

Vezane vijesti

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Na prigodnoj svečanosti Plivi je uručen Certifikat Poslodavac Partner koji se dodjeljuje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Certifikat je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika