19.10.2006. / 16:06

Autor: Nacionalova redakcija

TURKMENISTAN

Diktator otvorio knjižnicu posvećenu "slobodi medija"

Turkmenistanski predsjednik otvorio je zgradu za slobodu govora u državi bez slobodnih medija

Turkmenistanski doživotni predsjednik Saparmurat Nijazov, samoproglašeni "Otac Turkmena", otvorio je zgradu u obliku knjige i posvetio je slobodi medija. Ova suvremena građevina koja svijetli u mraku, ima najmodernije uređaje za klimatzaciju, arhivu koja bi trebala služiti novinarima u državi u kojoj nema slobodnih medija, ne postoje privatni mediji, a pristup internetu ima mali broj stanovnika. Sve četiri televizijske postaje su u vlasništvu države, preko mreže doušnika i policije država kontrolira ostale medije i novinare. Svaki pokušaj slobodnog novinarstva završava policijskom torturom, zatvaranjem ili premlaćivanjem. Prošli mjesec jedna je novinarka umrla u zatvoru, prema službenoj verziji umrla je prirodnom smrću, no na tijelu su nađeni dokazi koji upućuju na mučenje.

Prošlih nekoliko godina Nijazov pokrenuo je nekoliko neuobičajenih projekata, izgradnja ledene palače i skijališta usred pustinje. Najavljen je projekt sađenja šume usred pustinje koja bi trebala promijeniti klimu u zemlji, a nedavno je u glavnom gradu Ašgabatu napravio umjetnu rijeku dugu 12 kilometara "kako prijestolnica ne bi zaostajala za drugim svjetskim metropolama". Turkmenistanom vlada s diktatorskim ovlastima mnoge gradove u zemlji krase njegovi zlatni kipovi, a objavio je nekoliko knjiga koje su postale dio obavezne literature. Turkmenistan je bogat naftom i plinom.

Fotogalerija

Vezane vijesti

Sanadera sloboda stoji 12,4 milijuna kuna

Sanadera sloboda stoji 12,4 milijuna kuna

Istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu prihvatio je odluku Ustavnog suda o ukidanju pritvora Ivi Sanaderu te mu je odredio mjere opreza. Naime,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika