20.10.2006. / 09:21

Autor: Marin Medić

IRAK

Poraz SAD-a

Američka vojska je izjavila da je njihov sigurnosni plan za Bagdad u fazi kolapsa.

Američka vojska je izjavila da je njihov sigurnosni plan za Bagdad u fazi kolapsa. Vojni glasnogovornik, general William Caldwell rekao je da je od kraja prošlog mjeseca broj napada u Baghdadu povećan za 22%. Ti komentari dolaze nakon vala bomabaških napada koji su ubili 41 osobu.

Istodobno je predsjednik George W Bush priznao da postoje sličnosti između rata u Iraku i onoga u Vijetnamu. Napomenuo je trenutačna situacija nosi neka obilježja one za vrijeme Tet ofenzive u 1968, kada se američko javno mišljenje okrenulo protiv rata u Vijetnamu. No, pričajući na televiziji, predsjednik Bus je zanijekao da sve veći broj poginulih Iračana i Amerikanaca znači da kampanja zakazuje.

Pokrenuta ovoga ljeta, operacija „Zajedno naprijed“, trebala je biti velika sigurnosna inicijativa s tisućama vojnika iračke i američke vojske koja bi osigurala glavni grad, a nakon njega i ostatak zemlje – pripremajući tako put za povlačenje SAD-a iz Iraka. No, učinak je dijametralno suprotan: povećan je broj napada na vojnike, s brojem od 73 mrtva Amerikanca do sada u listopadu.

Usprkos uvjeravanjima američkog vodstva, javno se mišljenje sve brže okreće protiv predsjednika Busha, a i vojnici na terenu sve brže gube povjerenje u sposobnost vodstva. Postavlja se pitanje kada i kako će se SAD povući iz Iraka, te može li demokratski Irak preživjeti kada se to dogodi.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika